In 2019 zullen twee F-35 straaljagers geleverd worden aan Turkije, zei het militaire hoofd van het F-35 programma maandag.

In gesprek met verslaggevers in Arlington, Virginia, zei vice-admiraal Mat Winter, de executive officer voor het F-35-programma, dat hij verwachtte dat de gevechtsvliegtuigen in maart zouden worden opgeleverd.

Ankara is van plan in de komende jaren 100 F-35 straaljagers te kopen.

Winter zei dat hij geen “indicatie van een verandering” ziet in de levering van de 100 vliegtuigen van Turkije.

“Het Pentagon moet een rapport indienen bij het Congres binnen 90 dagen na de inwerkingtreding van de Defense Authorisation Act uit 2019,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar een amendement op de National Defense Authorization Act dat de verkoop van F-35 aan Turkije verbiedt totdat het Pentagon een rapport uitbrengt over Turks-Amerikaanse betrekkingen.

De F-35, een stealth-jet gebouwd door Lockheed Martin, wordt beschouwd als een van de duurste stukken Amerikaanse militaire uitrusting, met een gemiddelde kostprijs van ongeveer $ 100 miljoen.

Winter zei dat zijn kantoor technische en programmatische informatie voor het rapport heeft verstrekt en het binnen 90 dagen zal indienen.

Turkije nam eind juni zijn eerste twee F-35 straaljagers in ontvangst tijdens een ceremonie in Fort Worth, Texas.

Turkije is sinds 1999 onderdeel van het F-35-programma. De Turkse defensie-industrie heeft een actieve rol gespeeld in hun productie, waaronder Alp Aviation, AYESAS, Kale Aviation, Kale Pratt & Whitney en Turkish Aerospace Industries, die onderdelen maken voor de eerste F-35 straaljager.