SIPER - Turkse Pers

Turkije is begonnen met het maken van zijn eerste in eigen land geproduceerde luchtverdedigingsraketsysteem voor lange afstanden, dat vergelijkbaar is met de Amerikaanse Patriot en de Russische s400, heeft president Recep Tayyip Erdoğan woensdag bekendgemaakt. 

De eerste levering van het systeem met de naam Siper (wat betekent loopgraaf in het Engels) is gepland voor 2021, zei Erdoğan bij de openingsceremonie van de National Technology Development Infrastructures.

De ceremonie vond plaats op de campus van de Turkse Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad (TÜBİTAK) Campus voor Defensie-Industrie Onderzoek en Ontwikkeling (SAGE) in Ankara.

Turkije is hard op weg om zijn zegje te doen op alle gebieden van defensie, lucht- en ruimtevaarttechnologie, zei Erdogan.

“We hebben onze locatiegraad in de defensie-industrie verhoogd van 20 procent naar 65 procent … We zullen het doelwit van een onafhankelijk en sterk Turkije bereiken door ononderbroken door te gaan met onze nationale verdedigingsbewegingen die we hebben geïnitieerd in de defensie-industrie,” merkte hij op.

“Onze behoefte aan een langeafstands regionaal luchtverdedigingsraketsysteem komt op verschillende gelegenheden aan de orde. Nationale langeafstands regionale luchtverdedigingsraketsysteemwerken werden geïnitieerd door TÜBİTAK SAGE, Aselsan en Roketsan. Hun eerste leveringen zijn gepland aan het einde van het jaar. 2021, ‘ zei president Erdoğan.

Hij merkte ook op dat belangrijke resultaten werden behaald, met name wat betreft observatie van hoge resolutie, communicatiesatellieten en subsystemen, satellietlanceringssystemen, verwerking van satellietgegevens en opslag- en informatieondersteunende systemen.

“Onze defensie-industrie is veranderd in een nationale structuur met de deelname van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s), onderzoeksinstellingen en universiteiten, samen met meer dan duizend bedrijven vandaag,” zei Erdogan.

De Turkse export van de luchtvaart en de defensie-industrie steeg met bijna 14 procent, tot meer dan $ 900 miljoen in de eerste helft van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De uitvoer, ongeveer $ 795,71 miljard in de periode januari-juni 2017, steeg dit jaar tot ongeveer $ 906,41 miljard, terwijl de export van de luchtvaart en de defensie-industrie in de afgelopen 12 maanden bijna 1,85 miljard exporteerde, volgens gegevens van Turkish Exporters Assembly (TİM) .

De export van de industrie steeg vorig jaar met 3,72 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Met de genoemde prestaties bereikte de sector $ 1,74 miljard aan export, tot nu toe de hoogste buitenlandse omzet, terwijl de export van de sector in de afgelopen vijf jaar $ 8,1 miljard bereikte.

Turkse defensie-aannemers ASELSAN en ROKETSAN hebben reeds luchtverdedigingsraketten ontwikkeld voor lage hoogte (Hisar-A, 15 km) en middelgrote hoogte (Hisar-O, 25 km) om te verdedigen tegen vaste en rotatievleugelvliegtuigen, kruisraketten, lucht naar ondergrondse raketten en onbemande luchtvaartuigen om militaire bases, havens, voorzieningen en troepen te beschermen tegen luchtaanvallen. De Hisar-A en Hisar-O zullen naar verwachting in 2020 en 2021 in gebruik zijn. Het Korkut-systeem, dat werd afgeleverd aan het Land Forces Command, zal ook worden gebruikt om slagschepen tegen raketten te beschermen.

Ondertussen, in september vorig jaar, stemde Turkije ermee in om twee S-400’s grond-luchtraketten uit Rusland te kopen in een deal ter waarde van meer dan $ 2 miljard. Ambtenaren uit Ankara hebben herhaaldelijk gezegd dat de aankoop van de S-400-systemen werd gevraagd om aan de veiligheidsbehoeften van het land te voldoen.

Als lid van de NAVO heeft het besluit van Turkije om de Russische S-400-systemen te kopen, bij andere NAVO-lidstaten aanleiding gegeven tot bezorgdheid.

De NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg eindigde echter met speculaties en zei dat de lidstaten het soevereine recht hebben om beslissingen te nemen over hun militaire aankopen.

Minister van Defensie Hulusi Akar zei vorige week dat de installatie van het S-400-raketsysteem zou beginnen in oktober 2019.

Het S-400 raketafweersysteem is het meest geavanceerde langeafstandsraketsysteem van Rusland en kan drie soorten raketten vervoeren die doelen kunnen vernietigen, inclusief ballistische en kruisraketten.

Het systeem kan maximaal 300 doelen tegelijkertijd volgen en aan boord houden en heeft een hoogtelimiet van 27 kilometer (17 mijl). Met de aankoop van de S-400’s wil Ankara het eerste lange-afstands lucht- en antiraketverdedigingssysteem van Turkije bouwen om te waken tegen bedreigingen in de regio.

Het S-400-systeem, dat in 2007 werd geïntroduceerd, is de nieuwe generatie Russische raketsystemen; tot nu toe heeft Rusland ze alleen verkocht aan China en India.