De Turkse president Recep Tayyip Erdogan groet de menigte nadat hij op 22 september 2018 in Istanbul, Turkije, het veld van 'Aerospace and Technology Festival' 'Teknofest Istanbul' bereikte. - Turkse Pers
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan groet de menigte nadat hij op 22 september 2018 in Istanbul, Turkije, het veld van 'Aerospace and Technology Festival' 'Teknofest Istanbul' bereikte. - Turkse Pers

Turkije gebruikt 65 procent van de inheemse producten in zijn defensieoperaties, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag.

Sprekend in Istanbul, op Teknofest, het eerste luchtvaart- en technologiefestival van Turkije, zei Erdogan dat Turkije enorme uitdagingen zou hebben gehad tijdens operaties in Turkije en in het buitenland “als we dit niveau niet hadden bereikt” in de defensie-industrie.

Erdogan zei dat Turkije nu “65 procent van de behoeften van de defensie-industrie” zelf produceert met eigen hightech technologie.

Hij zei dat de prestatie alleen mogelijk was door Turkije om te vormen tot een technologieproducerend land.

“Zolang we maar een gebruiker van technologie blijven, kunnen we onze vrijheid op geen enkel gebied garanderen,” zei Erdogan.

De eerste voorwaarde voor echte vrijheid, zei Erdogan, komt van het ontwerpen, produceren en exporteren van technologie.

Het vierdaagse Teknofest Istanbul, georganiseerd door de Turkey Technology Team Foundation (T3) en de Metropolitan Municipality in Istanbul, heeft tot doel de snelle technologische vooruitgang van Turkije te promoten en te laten zien.

Teknofest, georganiseerd op de grote nieuwe luchthaven van Istanboel, die volgende maand officieel wordt geopend.

Teknofest, dat op donderdag werd geopend, biedt luchtshows, luchtvaartdemonstraties, technologische competities, seminars over geavanceerde technologie en een internationale ondernemerschap, samen met andere activiteiten.

Tijdens het festival houden toonaangevende Turkse defensie- en technologiebedrijven en -instellingen zoals Aselsan, Baykar, IGA, Isbak, Roketsan, TAI, Turkish Airlines, TUBITAK en TURKSAT wedstrijden in een tiental verschillende categorieën.