Turkse marine - TurksePers.nl
Turkse marine - TurksePers.nl

Steeds meer landen zijn hun militaire inzet in de Middellandse Zee aan het opbouwen met de Syrische oorlog als excuses. Ook is de Griekse regering druk met het splitsen van energiereserves van de Republiek Cyprus. Als reactie hierop heeft Turkije voorbereidingen getroffen om zijn soevereiniteit te beschermen.

In die context diende het Turkse commando een voorstel in bij het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin werd verklaard dat Turkije een marinebasis zou moeten oprichten in de Turkse Republiek Noord-Cyprus.

Om soevereine rechten te beschermen

De basis zal de bescherming van de soevereiniteit van Noord-Cyprus mogelijk maken en de Turkse rechten en belangen in het oostelijke Middellandse Zeegebied vergemakkelijken en versterken, de bezetting van overzeese energievelden voorkomen en de hand van Turkije in de vredesprocesbesprekingen van Cyprus versterken.

Aanbevolen wordt de voorgestelde marinebasis te vestigen als een onafhankelijke faciliteit, vergelijkbaar met de Britse basis in de regio.

Mediterraan wemelt het van westerse mogendheden

Westerse machten – voornamelijk de VS en Groot-Brittannië – werken aan uitbreiding van de Syrische oorlog en hebben hun militaire aanwezigheid in de oostelijke Middellandse Zee versterkt. Oorlogsschepen uit Rusland, Frankrijk, Italië, Duitsland, België, Spanje, Canada, Portugal, Griekenland en Denemarken zijn ook verankerd in het gebied.

Broeinest van conflicten rond het Cypriotische eiland in de Middelandse-zee, vanwege de rijke hoeveelheid aan grondstoffen in en rondom het gebied.

Het Griekse bestuur van de Republiek Cyprus werkt aan het in stand houden van de controle over de Oostelijke mediterrane grondstoffen.

Het houdt deals af met alle landen behalve Turkije, namelijk Israël, om de marine-autoriteit van Ankara te beperken.

Voorzorgsmaatregelen van Turkije liggen al klaar

Actoren zijn al begonnen partij te kiezen in het oostelijke Middellandse Zeegebied, wat van cruciaal belang is vanwege de energiereserves ter waarde van miljarden dollars. Het gebied is ook belangrijk omdat het een sleutelroute is in de wereldhandel en het energieverkeer.

Turkije heeft zich op verschillende fronten krachtig uitgesproken tegen schendingen in het oostelijke Middellandse Zeegebied en zal dat ook blijven doen, indien nodig zal Turkije overgaan op het verdere plan.

Alle ogen gericht op Cyprus

Het eiland Cyprus bevindt zich in het centrum van de olie- en handelsroute gebied, omdat het opvalt door zijn aanwezigheid in het stroomgebied van de oostelijke Middellandse Zee. Het eiland beheert het Suez-kanaal, dat de Middellandse Zee met de Indische Oceaan verbindt.

Cyprus bevindt zich op de handelsroute tussen het Oosten en het Westen en controleert de transportroutes van Midden-Oosterse en Centraal-Aziatische olie, die meer dan de helft van de aardolie in de wereld vertegenwoordigt.

Als gevolg hiervan heeft Turkije voorzorgsmaatregelen getroffen om dit te implementeren in het licht van eventuele problemen die zich zouden kunnen voordoen met betrekking tot deze strategische locatie in de nabije toekomst.

Turkije is er om de veiligheid van Noord-Cyprus te waarborgen

Een Turkse marinebasis in het gebied zal de veiligheid van de bevolking van Noord-Cyprus garanderen en nogmaals laten zien dat Ankara achter het eiland staat en de Turks-Cypriotische bevolking. De marinebasis zal Turkije in staat stellen zijn rechten en belangen in de oostelijke Middellandse Zee te beschermen.

De basis zal in hoge mate bijdragen aan de militaire voorzorgsmaatregelen tegen de maritieme jurisdictie die door de Griekse regering van de Republiek Cyprus is afgekondigd, de deals die zij aangaan en de toelagen voor de exploratie van koolwaterstoffen die het toestaat door Turkije en Noord-Cyprus te negeren.

 

F16's, Turkije - TurksePers.nl
F16’s, Turkije – TurksePers.nl

Vliegbasis in Noord-Cyprus

Turkije heeft al de luchtmachtbasis Geçitkale op Noord-Cyprus. De basis was vroeger de thuisbasis van F-16 straaljagers, maar is voor een langere periode gesloten. De basis kan worden hersteld en opnieuw worden geopend, maar om dit te voorkomen, moeten de hoogspanningslijn en de elektriciteitskabels ondergronds worden verplaatst.

Hoewel deze kwestie eens op de agenda stond, zijn er nog geen stappen gezet. Als de hoogspanningslijn ondergronds wordt verplaatst, vormt deze geen gevaar meer voor de landing van vliegtuigen aan de basis, waardoor Geçitkale een zeer waarschijnlijke kandidaat zou worden voor de Turkse luchtmachtbasis in Noord-Cyprus.

Turkse basis om reactietijd te verkorten

Een Turkse basis in de regio zou de reactietijd voor militaire en humanitaire actie verminderen. Een door Turkije opgezette marinebasis zou ook de regio in staat stellen veiliger te worden, omdat dit de inspanningen van andere actoren zou ondermijnen om onrust aan te wakkeren