Turks-Indonesische middelzware gevechtstank, Kaplan - Turkse Pers
Turks-Indonesische middelzware gevechtstank, Kaplan - Turkse Pers

Een middelzware militaire gevechtstank, gezamenlijk ontwikkeld door het Turkse defensiebedrijf en zijn Indonesische partner, is klaar voor massaproductie, de Kaplan.

FNSS Savunma Sistemleri (FNSS), algemeen directeur van FNSS Algemeen directeur Nail Kurt zei woensdag in een interview dat de KAPLAN MT-tank met succes de vereiste kwalificatietests in Indonesië heeft doorstaan.

“De tank was succesvol in tests om de duurzaamheid en schoten te meten, die zich over bijna drie maanden uitstrekten,” zei Kurt.

Kurt merkte op dat de 30- tot 35-tons tank is gebouwd op een projectmodel waarover PT Pindad van Indonesië overeenstemming had bereikt, om tegemoet te komen aan de behoefte van het land aan middelgrote tanks.

“Er was een plan om er een productieproject van te maken, we zitten nu in die fase: een budget van vijf jaar komt na 2019. De totale behoefte ligt tussen 200 en 400 eenheden, we hebben het hier over serieuze hoeveelheden.”

 

Kurt zei dat ze tegen 2019 een exportcontract zouden verwachten te ondertekenen, eraan toevoegend dat de twee landen evenveel zullen bijdragen aan het productieproces.

Hij zei dat een “klein order” van 20-25 tanks zelfs in 2018 zou kunnen worden toegevoegd aan het Indonesische materieel.

Kurt wees erop dat de tank met middelzware klasse belangrijke voordelen heeft, zoals eenvoudige inzet en lage bedrijfskosten, en voegde eraan toe dat ze op dit moment onderhandelden met “drie of vier landen”.

KAPLAN MT-tank met middelzwaar gewicht

Het prototype van de KAPLAN MT-tank werd voor het eerst tentoongesteld op de 13e Internationale Defensie-industrie die afgelopen mei werd gehouden.

Een CMI Cockerill 3105-toren – uitgerust voor het afvuren van onder hoge druk staande schalen van 105 mm – biedt de vuurkracht van de tank.

Met dieselmotor aangedreven, de tank heeft een volledig automatische transmissie en kan drie bemanningsleden vervoeren – een bestuurder, een schutter en een commandant.

Met een maximale snelheid van 70 kilometer per uur (43,4 mijl per uur) is het bereik van het voertuig 450 kilometer (280 mijl).

Ballistische afschermingen beschermen van de tank, daarnaast heeft het voertuig uitbreidingsbepantsering. Bovendien wordt de buik van de tank beschermd tegen mijnen.

Het heeft ook een secundair wapen in de vorm van een 7.62mm coaxiaal machinegeweer.