FSA-troepen zullen dienen als een voorhoede en hun aantal zal toenemen zodra de operatie begint - Turkse Pers
FSA-troepen zullen dienen als een voorhoede en hun aantal zal toenemen zodra de operatie begint - Turkse Pers

De Turkse strijdkrachten (TAF) bevolen het Vrije Syrische Leger (FSA) drie dagen geleden om 14.000 troepen voor te bereiden voor een operatie gericht op het oosten van de Eufraat van Syrië, volgens bronnen. De FSA moest bewapening en uitrusting voorbereiden voor de operatie.

Turkije zal binnen een paar dagen een operatie starten ten oosten van de Eufraat om de regio te bevrijden van de terroristische-PKK organisatie, heeft president Recep Tayyip Erdoğan woensdag aangekondigd.

“Het is tijd om ons besluit om terreurgroeperingen ten oosten van de Eufraat uit te roeien te beseffen,” zei Erdoğan.

Een leger van 14.000

De FSA rondde de voorbereidingen voor de operatie woensdag af en viel samen met de aankondiging van Erdogan. FSA’s 14.000-manschappen zullen dienen als een voorhoede en hun aantal zal toenemen zodra de operatie begint.

De eenheden van het TAF-commando en de Special Forces werden geïnformeerd dat ze aan de operatie zouden deelnemen en mochten hun families bezoeken voordat ze werden ingezet.

Turkije zet militaire voertuigen in

Dertig gepantserde voertuigen die vanuit de grensprovincie Kilis zijn vertrokken, vertrokken richting de grens met Syrië, waar ze zullen worden gestationeerd. Het konvooi van militaire voertuigen wordt beschermd door een breed scala aan veiligheidsmaatregelen.

Versnelde implementaties

In de afgelopen 15 dagen zijn de militaire inzet aan de Syrische grens toegenomen. Gepantserde voertuigen, tanks en personeel werden ingezet van Şanlıurfa tot Akçakale.

In de eerste fase van de operatie worden de strategische doelen van de Koerdische arbeiderspartij (PKK) / People’s Protection Units (YPG) geraakt. Posities, routes, logistieke centra en verbindingspunten die worden bepaald door middel van veldintelligentie, worden eerst getarged en vervolgens vernietigd.

Verwacht wordt, dat de operatie binnen korte tijd 100 vierkante kilometer zal zuiveren van terreurelementen.

PKK-tactieken verwacht

Er wordt verondersteld dat de operatie begint vanuit Tal Abyad, een tactische locatie ten oosten van de Eufraat. Zodra Tal Abyad is vrijgemaakt van terreurelementen, zal de verbinding met Manbij worden verbroken.

Zowel TAF- als FSA-eenheden werden gewaarschuwd om op hun hoede te zijn voor bomaanslagen uitgevoerd door terroristen. De PKK-terreurgroep zal naar verwachting nieuwe vormen van aanvallen uitvoeren.

Amerikaanse troepen waarschuwden

Voordat de operatie officieel van start gaat, krijgen Amerikaanse troepen de opdracht om binnen hun regio te blijven en weg van PKK-doelen te blijven. Turkije zal de coördinaten van Amerikaanse soldaten in de regio opvragen.

Een missie ten oosten van de Eufraat, die het Turkse leiderschap al maanden voorstelt, zou twee succesvolle grensoverschrijdende Turkse operaties in Syrië volgen sinds 2016 – Operatie Euphrates Shield en operatie Olive Branch – beide bedoeld om de aanwezigheid van YPG / PKK en Daesh uit te roeien terroristen in de buurt van de grenzen van Turkije.

In zijn meer dan dertig jaar durende terreurcampagne tegen Turkije was de PKK – door Turkije, de VS en de EU als een terroristische organisatie genoteerd – verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 40.000 mensen, inclusief vrouwen en kinderen. De YPG is de Syrische tak.