Torpedododend torpedoprototype Tork geproduceerd door ASELSAN, ondersteund door de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije - Turkse Pers
Torpedododend torpedoprototype Tork geproduceerd door ASELSAN, ondersteund door de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije - Turkse Pers

Het toonaangevende Turkse verdedigingsbedrijf ASELSAN voltooide zijn test voor het prototype van een torpedo, een tegenmaatregel, met succes.

De meest effectieve verdediging tegen torpedobedreigingen voor onderzeeërs en schepen wordt geboden door een combinatie van soft-kill en hard-kill methoden.

ASELSAN, de belangrijkste producent van defensiesystemen in Turkije, heeft gewerkt aan de ontwikkeling van deze technologieën.

Het bedrijf produceerde in korte tijd een prototype van Tork – een hard-kill torpedo tegenmaatregel-systeem – met de steun van de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije.

De Tork is erin geslaagd om zeetests uit te voeren met de allereerste in eigen land geproduceerde sonarzoeker.

Het systeem detecteerde de oppervlaktetrefplaten met behulp van de sonarzoeker en richtte zich op het doelwit in de tests die voor het eerst in Turkije werden uitgevoerd.

“Tork benaderingen van torpedo-dreiging met actieve homing begeleiding en explodeert op het effectieve bereik om te vernietigen of schade aan de werking te stoppen,” volgens ASELSAN.

Het “kan samenwerken met ZARGANA en HIZIR torpedo-tegenmaatregel-systemen om het verdedigingsvermogen tegen torpedobedreigingen te maximaliseren”.

De Tork – die is uitgerust met hardware en software – zal de schepen van strategisch belang in staat stellen om veiliger te varen op zee.

Het is naar verwachting een van de belangrijkste onderwaterwapens van de toekomst.