In 2002 bedroeg het percentage binnenlandse productie van binnenlandse defensie in Turkije slechts 20 procent. Tegenwoordig bedraagt dit percentage 65 procent. Volgens Özdemir Bayraktar, algemeen directeur van BAYKAR, is Turkije een goede concurrent in de huidige race.

“Turkije kocht vroeger helikopters, drones en tanks uit het buitenland. Deze aankopen zijn allemaal geannuleerd. Wij hebben gezegd dat wij deze lokaal zouden produceren, van eigen makelij. Dit was 15 jaar geleden nog maar een droom, maar wij zijn stap voor stap tot vandaag gekomen, ” zei Özdemir Bayraktar.

“Wij zijn begonnen met een team van zeven of acht mensen. Wij hebben geen overheidsfinanciering of leningen gekregen. Een heel systeem van een land kan niet in een enkel moment worden veranderd, wij hebben veel dingen voor het eerst ervaren door stap voor stap te leren. De wil van het voorzitterschap van de defensie-industrie was heel belangrijk, ” voegde hij eraan toe.

BAYKAR werd in 1984 opgericht door werktuigbouwkundige Özdemir Bayraktar tijdens de ontwikkeling van de Turkse auto-industrie. BAYKAR speelt vandaag een cruciale rol bij het verkennen van de markt voor onbemande antennesystemen (UAS) in Turkije. Het is een drijvende kracht achter de opbouw van de Turkse defensie-industrie.

De Turkse defensie-industrie wordt zelfvoorzienend

“Het productiemodel geïmplementeerd door Turkije na de jaren 2000 is van cruciaal belang. Wanneer wij zeggen dat wij gewapende en ongewapende drones produceren, hebben deze betekenis die ver buiten het militaire technologieveld ligt. Wij overwinnen geleerde hulpeloosheid. Eenvoudig gezegd, wij hebben de mening overwonnen dat Turkije geen technologische ontwikkelingen kan produceren die zich buiten het land voordoen, en deze overtuiging heeft veranderd dat anderen het beste produceren terwijl wij het gewoon kopen en gebruiken, ” zei Bayraktar.

“Het opzetten van alle infrastructuur, van onderzoek en ontwikkeling tot ontwerp en productie, wordt de nationale technologiebeweging genoemd. Technologie ontwikkelt zich snel. Wij leven in de vierde industriële revolutie. Er is een geweldige race. Landen die producten met een hoge toegevoegde waarde produceren, stijgen snel. Turkije kan racen door een strategie te bepalen op basis van 10 tot 20 jaar vooruit. Wij kunnen op sommige gebieden misschien niet concurreren, maar wij zouden over tien jaar kunnen beginnen, “voegde hij eraan toe.

Binnenlandse productie voordeliger dan invoer

De algemeen manager van BAYKAR benadrukte dat een van de voordelen van binnenlandse productie ten opzichte van buitenlandse aankopen was dat de bijbehorende kosten veel goedkoper waren. Bayraktar verklaarde dat er alleen al in Istanbul 10 studio’s met actieve technologie waren. Vier inheemse Bayraktar TB2-drones kosten hetzelfde als een door IAI Heron door Israël aangedreven drone, zei hij.

Militaire TB2 drone ontwikkeld door BAYKAR - TurksePers.nl
Militaire TB2 drone ontwikkeld door BAYKAR – TurksePers.nl

“Het percentage binnenlandse productie van binnenlandse defensie in Turkije bedroeg 20 procent in 2002, en dit cijfer staat nu op ongeveer 65 procent. Onze gewapende drones hebben echter een productieproductie van 93 procent, “zei Bayraktar.

De export van de Turkse luchtvaart en defensie-industrie steeg met bijna 14 procent tot meer dan $ 900 miljoen in de eerste helft van 2018, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De sectoren van de luchtvaart en de defensie-industrie vormden het grootste deel van de export naar de VS – $ 342,9 miljoen, gevolgd door Duitsland met $ 116,9 miljoen.

Turkije organiseert raketwedstrijd

“In het kader van Teknofest organiseert Turkije een raketwedstrijd in de eerste keer in de geschiedenis van de republiek. Deze competitie wordt alleen in de VS en Turkije gehouden. 147 Turkse teams meldden zich aan. Tientallen teams hebben ook een aanvraag ingediend voor de strijd om drones. Er zijn 12 wedstrijden georganiseerd door Teknofest en 750 teams en 2000 deelnemers doen mee. Benodigde materialen worden door bedrijven geleverd, “zei Bayraktar.

“De meest in het oog springende wedstrijd van Teknofests is de HackIstanbul 2018 Capture the Flag-wedstrijd. Ongeveer 2400 hackers van over de hele wereld doen mee. Wij hebben een digitale bank opgezet voor de tweede eliminatie en van hackers wordt verwacht dat zij de fout vinden. Zij zullen proberen een anti-drone-systeem te hacken. Vijf teams zijn Turks en vijf zijn buitenlanders. Twee Amerikaanse teams werden gediskwalificeerd omdat zij andere hackergroepen aanvielen, “voegde Bayraktar toe.

Het vierdaagse Teknofest-festival begint op 20 september op de 3e luchthaven van Istanbul en omvat ook luchtshows, luchtvaartdemonstraties, technologiecompetities in 12 verschillende categorieën, seminars over geavanceerde technologie en een internationale ondernemerschapstop, naast andere activiteiten.

Teknofest Istanbul wordt georganiseerd om de snelle technologische vooruitgang van Turkije te promoten en te demonstreren.