Turkije spreekt op alle niveaus met Rusland om de vrede en stabiliteit in de regio te herstellen, zegt de Turkse minister van defensie - Turkse Pers
Turkije spreekt op alle niveaus met Rusland om de vrede en stabiliteit in de regio te herstellen, zegt de Turkse minister van defensie - Turkse Pers

De Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, ontmoette maandag zijn Russische collega Sergey Shoigu in de Turkse hoofdstad Ankara. 

Akar en Shoigu waren de voorzitters van de besprekingen met delegaties op het ministerie van Defensie. 

De Turkse minister sprak zijn voldoening uit over het ontvangen van Shoigu. 

“Turkije is op alle niveaus in gesprek met Rusland om de vrede en stabiliteit in de regio te herstellen en de belangen van beide landen te beschermen”, zei Akar. 

Hij zei ook dat pogingen om de bilaterale relaties te versterken ‘waardevol’ zijn en bijdragen aan vrede en regionale stabiliteit. 

“Buiten dat geloof ik dat dit inderdaad zal bijdragen aan de wereldvrede”, voegde Akar eraan toe. 

De bijeenkomsten in Ankara zullen voorbereidende werkzaamheden zijn van de geplande top over Syrië tussen de leiders van Turkije, Rusland en Iran in de Russische kustplaats Sochi op donderdag, voegde Akar eraan toe. 

Op de vierde bijeenkomst in het Astana-formaat zullen Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Poetin en Hassan Rouhani zich concentreren op de langetermijnregeling van de Syrische crisis. 

Shoigu bedankte Akar voor de warme ontvangst en herinnerde eraan dat militaire experts van beide partijen eerder deze maand in Moskou bijeen waren gekomen om te praten over “de belangrijkste kwesties voor de Syrische kwestie met betrekking tot verdere stabilisatie in de Idlib-zone en alles wat betrekking heeft op de oostelijke oever van de Eufraat “. 

“Ik hoop dat we vandaag een overeenkomst kunnen bereiken over de belangrijkste kwesties,” zei Shoigu.

Het Turkse Ministerie van Defensie zei in een verklaring dat de twee partijen de laatste situatie in Syrië tijdens hun ontmoeting bespraken, inclusief maatregelen om de veiligheid in de gedemilitariseerde zone in Idlib te verzekeren ondanks provocaties. 

Turkije en Rusland zijn het ook eens geworden over inlichtingen en militaire samenwerking om vrede en veiligheid te garanderen.

Het voegde eraan toe dat de ministers wederzijds begrip hebben voor de veiligheidsproblemen van Turkije met betrekking tot terroristische organisaties PKK / YPG en Daesh in het oosten van de rivier de Eufraat.