De Turkse nationale inlichtingendienst (MIT) heeft vrijdag negen YPG / PKK-terroristen naar Turkije gebracht, die achter de aanslag zaten, waarbij twee Turkse soldaten omkwamen tijdens operatie Olive Branch (Olijftak) in het noorden van Syrië, volgens de gouverneur van Hatay.

De terroristen werden gevangen in een gezamenlijke operatie door MIT en de Turkse gendarmerie in de stad Afrin in Syrië en werden vervolgens naar de zuidelijke Hatay-provincie overgebracht, zei Erdal Ata tijdens een persconferentie.

Ze waren betrokken op 23 januari 2018 bij een terreuraanslag in het gebied Rajo in Afrin, waarbij luitenant Oguz Kaan Usta en Sergeant Mehmet Muratdagi om het leven kwamen.

De terroristen hadden het lichaam van de luitenant met zich meegenomen dat pas na 58 dagen kon worden gevonden.

Ata zei dat de terroristen werden betrapt in na de bekentenis van een Syrische PKK-terrorist, die werd geïdentificeerd met de initialen MC en op 3 september door Turkse veiligheidstroepen werd gearresteerd, 2018 in Rajo.

‘We weten dat er andere namen bij het incident betrokken zijn, we zullen alles doen wat nodig is om ze te pakken, of het nou binnen Turkije is of daarbuiten.’, zei Ata.

Op 20 januari lanceerde Turkije operatie Olive Branch (Olijftak) om YPG / PKK en Daesh terroristen uit Afrin te verdrijven. Op 18 maart bevrijdden Turkse troepen en het Vrije Syrische leger het districtscentrum van Afrin.

De Turkse geheime dienst bracht woensdag Yusuf Nazik – een belangrijke hoofdrolspeler van de Reyhanli-aanslag in 2013 – van de Syrische havenstad Latakia naar Turkije.

Yusuf Nazik, 34 jaar, was door het Ministerie van Binnenlandse Zaken gemarkeerd in de blauwe categorie van de meest gezochten terroristen. Nazik, bekende dat hij op bevel van de Syrische geheime dienst de aanslag heeft gepleegd, nadat hij voorafgaand voor de aanslag de plaats delict had verkend en explosieven van Syrië naar Turkije heeft verplaatst.