Turkse ingenieurs van de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije (TÜBİTAK) hebben na drie maanden onderzoek en ontwikkeling, een nieuw nationaal laserkanon ontwikkeld, geïnspireerd op de laserstralen die in blasters en andere wapens in Star Wars-films worden gebruikt.

De Rifle Mount Laser (TÜMOL), die voorlopig alleen als prototype beschikbaar is, kan ook worden gemonteerd op het eerste lokaal ontworpen en geproduceerde assault rifle van Turkije, de MPT-76.

Het pistool, dat een afschrikkende werking heeft tot een kilometer, zal grote voordelen bieden voor de Turkse strijdkrachten (TSK), aldus het ministerie van Industrie en Technologie.

Minister Mustafa Varank van het product, Industrie en Technologie zei: “De verandering van elektriciteit in laserlicht, heeft een zeer hoog effect op korte afstand, maakt geen geluid en kan worden bekeken met een infraroodcamera. ”

Varank zei dat het wapen ongetwijfeld een doelwit neutraliseert op een afstand van 150 meter, een doel beschadigt op een afstand van 250 meter en een afschrikkende werking heeft van maximaal een kilometer, afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Met een vermogensniveau van maximaal 500 watt en een destructief laserlicht werking, kan de TÜMOL effectief worden gebruikt tegen veel verschillende soorten doelen, van handgemaakte explosieven tot drones, aldus de minister.

De projectbegeleider, universitair hoofddocent Aydın Yeniay zei dat het draagbare wapen de eerste in zijn soort was qua kracht.

Het hightech geweer werd tentoongesteld op een van ‘s werelds toonaangevende defensiebeurzen, de International Defence Industry Fair (IDEF’19).

Meer dan 70 landen, 148 delegaties van drie internationale instellingen, meer dan 480 lokale bedrijven en 580 buitenlandse bedrijven wonen het vierdaagse evenement bij, dat wordt georganiseerd door het nationale ministerie van defensie onder auspiciën van het voorzitterschap van de Republiek Turkije en het management en de verantwoordelijkheid van de Turkse strijdkrachtenstichting. Ongeveer 250 Turkse deelnemers zijn kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s).