Turkse oorlogsschepen in Middellandse Zee - TurksePers.nl
Turkse oorlogsschepen in Middellandse Zee - TurksePers.nl

Turkije is volledig alert in het oostelijke Middellandse Zeegebied na de lancering van Russische militaire oefeningen en Amerikaanse torpedojagers uitgerust met Tomahawk-raketten, die zich naar de regio keren als een offensief in het laatste door Syrië bezette bolwerk van Idlib.

Het Russische Ministerie van Defensie zei dat meer dan 25 oorlogsschepen en ondersteuningsvaartuigen en ongeveer 30 vliegtuigen, waaronder straaljagers en strategische bommenwerpers zouden deelnemen aan de mediterrane oefeningen waarvan gezegd werd dat deze van  1 september tot 8 september zouden duren.

Door deze ontwikkelingen stuurde Turkije, dat eerder 10 oorlogsschepen in de regio had, nog een aantal marineschepen naar de regio, waarvan het exacte aantal onbekend is.

Turkije heeft zijn bezwaren tegen een offensief van Idlib diverse keren kenbaar gemaakt, door te zeggen dat het tot een ramp zou leiden en neemt alle voorzorgsmaatregelen om zijn rechten en belangen in internationale wateren te beschermen.

Amerikaanse agressie tegen Syrië

Anatoly Antonov, de ambassadeur van Rusland in de Verenigde Staten, waarschuwde Washington donderdag voor wat hij noemde “ongegronde en illegale agressie tegen Syrië.” Antonov, zei dat hij Amerikaanse functionarissen had verteld dat Moskou zich zorgen maakte over tekenen dat de Verenigde Staten nieuwe aanvallen op Syrië aan het voorbereiden waren.

Oorlogsschepen in de aanslag

De VS en NAVO-bondgenoten zoals het VK en Frankrijk houden hun marineschepen in de Middellandse Zee met volledige alertheid. Het Russische Ministerie van Defensie zei dat de Amerikaanse torpedobootjagers Karni en Ross klaar zullen zijn om binnen 24 uur Syrië te treffen.

Op zaterdag bereikte het Amerikaanse marineschip USNS Carson City T-EPF-7 de Middellandse Zee vanaf de Straat van Dardanellen.

De VS, hadden reeds eerder Syrische doelen getroffen, door gebruik te maken van oorlogsschepen in de Middellandse Zeegebieden, de Rode Ze en in de Basra Golf.

Hoewel Turkije niet direct in verband staat met de ontwikkelingen in Idlib, is de opgedreven aanwezigheid van Turkije in de Middellandse Zee erop gericht om een ​​fait accompli in Turkse wateren te voorkomen met betrekking tot veiligheid en energie.

Landen zoals Rusland, de VS, het VK, Frankrijk, Duitsland, Israël, Egypte, Griekenland en Italië hebben allemaal een marine-aanwezigheid in de Middellandse Zee.

Rusland en Turkije sponsoren samen met Iran de vredesbesprekingen in Astana, die zich richten op een staakt-het-vuren en het beëindigen van de zevenjarige burgeroorlog in Syrië.

De burgeroorlog in Syrië heeft naar schatting 400.000 levens gekost, meer dan 11 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt en dat heeft geleid tot een ernstig tekort aan voedsel, schoon water en medische zorg.

Door de grootse ontwikkelingen in de Turkse Defensie Industrie, heeft Turkije nu de 2e grootste geavanceerde Marine van de NAVO.