Turkse en Amerikaanse vlag - TurksePers.nl
Turkse en Amerikaanse vlag - TurksePers.nl

Een delegatie van het Amerikaanse Congres ontmoette functionarissen van de Turkse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. De delegatie uit Washington staat onder leiding van Michael R. Turner, terwijl de Turkse delegatie wordt geleid door Osman Aşkın Bak.

De ambtenaren bespraken de aankoop door Turkije van de door de VS gemaakte F-35-jets en het Russische S-400-raketafweersysteem.

De Amerikaanse delegatie gaf aan dat als Turkije zich zou terugtrekken van zijn deal om de Russische S-400’s te kopen, het obstakels zou wegnemen die Ankara’s aankoop van de F-35’s zouden verhinderen.

Het Amerikaanse Huis en de Senaat van het Congres kwamen eind juli overeen om de levering van F-35’s aan Turkije te verbieden, totdat het Pentagon een plan afleverde waarin de gevolgen van Turkije aan het programma en de relatie tussen Washington en Ankara werden geëvalueerd.

Rusland zal zijn geavanceerde S-400 raketafweersysteem in 2019 aan Turkije leveren, zei de Russische wapenexporteur Rosoboronexport dinsdag.

De Turkse delegatie vroeg de negatieve houding van het Amerikaanse Congres ten opzichte van Ankara te verhelpen, eraan toevoegend dat Washington niet genoeg deed in de strijd tegen de Koerdistan Worker’s Party (PKK) en dat de twee landen de samenwerking moesten bevorderen.

Turkije en de VS hebben momenteel te maken met verslechterde betrekkingen na het opleggen door Washington van sancties tegen minister-president Süleyman Soylu en minister van Justitie Abdülhamit Gül vanwege het niet vrijlaten van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson.

De sancties werden gevolgd door de toenemende verhoging van de tarieven van de Amerikaanse president Donald Trump op de invoer uit Turkije, waar Turkije op reageerde door douanerechten in te stellen op verschillende producten uit de VS, waaronder alcohol en tabaksproducten en auto’s.