Generaal Joseph Dunford zegt dat de VS het gebruik van militaire bases en havens in Griekenland wil vergroten - Turksepers.nl
Generaal Joseph Dunford zegt dat de VS het gebruik van militaire bases en havens in Griekenland wil vergroten - Turksepers.nl

De VS willen haar militaire aanwezigheid in Griekenland uitbreiden door het gebruik van militaire basissen en havens in het land te vergroten, zei de voorzitter van de Amerikaanse stafchefs.

“Als je naar de geografie kijkt, en kijkt naar de huidige operaties in Libië, en je kijkt naar de huidige operaties in Syrië, dan kijk je naar potentiële andere operaties in het oostelijke Middellandse Zeegebied, de geografie van Griekenland en de mogelijkheden hier zijn behoorlijk groot,” Gen. Joseph Dunford werd geciteerd door de Military Times, een Amerikaans online magazine.

Dunford was dinsdag in de Griekse hoofdstad Athene om het Griekse opperbevel te ontmoeten, adm. Evangelos Apostolakis.

Volgens het rapport zijn er geen specifieke bases bekend, maar verschillende opties worden geëvalueerd door generaal Curtis Scaparrotti, hoofd van het Amerikaanse Europese commando en de opperste geallieerde commandant van de NAVO.

“Dit zijn discussies die Generaal Scap en anderen nu hebben, terwijl ze rondkijken in de regio in termen van waar ze basissen willen vestigen binnen de komende vijf tot tien jaar”, citeerde de een krant.

Dunford zei, dat de VS de vliegbasis Incirlik in het zuiden van Turkije te zullen blijven gebruiken. De Amerikaanse interesse op Griekse militaire basissen zou niks te maken hebben met de huidige relaties met Turkije, zegt de vs.