Buitenlandse militaire aanwezigheid in Syrië en Irak door landen in een quasi-poging om vrede te brengen in de regio heeft de 15.000 bereikt - Turkse Pers
Buitenlandse militaire aanwezigheid in Syrië en Irak door landen in een quasi-poging om vrede te brengen in de regio heeft de 15.000 bereikt - Turkse Pers

Honderdduizenden buitenlandse troepen, waaronder milities, die in de regio werden ingezet onder het voorwendsel om Daesh te bestrijden of zogenaamd humanitaire hulp te bieden, handhaven nog steeds hun militaire aanwezigheid in Irak en Syrië.

De VS, Rusland, Italië, Duitsland, het VK, Iran en Frankrijk leiden de militaire aanwezigheid in beide landen.

Buitenlandse betrokkenheid in Irak

Ongeveer 6.000 Amerikaanse troepen zijn aanwezig in Irak en de VS gebruiken de oliebronnen in de regio als een mom. De regering in Washington heeft ook terroristen uit de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) ingezet samen met de Peshmerga-troepen die de veiligheid van de oliebronnen zouden moeten waarborgen.

Hier zijn de geschatte aantallen voor de buitenlandse betrokkenheid in Irak:

Iran: Teheran heeft geen soldaten in Irak, maar commandeert en controleert meer dan 100.000 Hashd al-Shaabi-soldaten. Hashd al-Shaabi is ook bekend als de populaire mobilisatie-eenheden (PMF).

Duitsland: 200 militairen.

VK: de Britse aanwezigheid in Irak wordt geschat tussen de 400 en 1.000 troepen.

Frankrijk: 500 tot 1.000 soldaten.

Duitsland: ongeveer 200 troepen.

Italië: 500 troepen.

Nederland, Denemarken, Noorwegen en Zweden behoren ook tot de landen die aanwezig zijn in Irak, ook al hebben ze weinig soldaten – een totaal van 200 troepen – als onderdeel van de wereldwijde coalitie tegen Daesh.

VS leidt buitenlandse militaire aanwezigheid in Syrië

De landen die betrokken zijn bij Irak zijn ook aanwezig in Syrië.

Er zijn ongeveer 5.000 Amerikaanse troepen in Syrië, gestationeerd in 22 afzonderlijke basissen die meer dan 50.000 PKK / PYD-terroristen in de regio besturen.

Rusland heeft tweeduizend troepen ingezet in vier afzonderlijke basissen waarvan wordt gedacht dat ze worden uitgezonden om de wereldwijde coalitie tegen Daesh tegen te gaan.

Iran heeft 1.000 soldaten in Syrië gestationeerd om milities en Assads troepen op te leiden. Iran breidt zijn aanwezigheid uit met tussen de 60.000 en 70.000 door Tehran gesteunde milities, die ook in alliantie zijn met het Syrische regime.

Frankrijk handhaaft het aanwezigheid met tussen 500 en 1.000 troepen, en Duitsland volgt met 100 tot 200 militairen.

Het huidige exacte aantal troepen van Israël is onbekend en wordt naar de Golan Hoogte gestuurd.

Turks antwoord

De militaire aanwezigheid van buitenlandse machten in Irak en Syrië kan worden beschouwd als een bedreiging voor Turkije, dat een buurland is van beide landen. Als gevolg hiervan verhoogt Turkije ook zijn militaire aanwezigheid in deze landen om Irak en Syrië te verdedigen tegen diegenen die hun territoriale integriteit trachten te ondermijnen.

Via operaties Eufraat Schild en Olijf Tak beschermde Turkije de lokale bevolking en maakte Noord-Syrië vrij van terreurelementen.

Turkije heeft anti-terreuroperaties gelanceerd in zowel het Qandil- als Sinjar-regio’s in Noord-Irak.