Turkije gaat boren naar olie in Middellandse Zee - Turkse Pers
Turkije gaat boren naar olie in Middellandse Zee - Turkse Pers

De Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu, zei maandag dat Turkije dit najaar in het oostelijke Middellandse Zeegebied zou kunnen boren, omdat het land al een platform had gekocht.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Turks-Cypriotische tegenhanger Kudret Ozersay zei Cavusoglu dat de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) territoriale wateren heeft en een continentaal plat waarop Turkije alle beschermende maatregelen zou nemen.

“Turkije heeft een economisch gebied in de oostelijke Middellandse Zee,” voegde hij eraan toe.

Cavusoglu zei ook dat Turkije eerder het begin van een aantal boorwerkzaamheden in de oostelijke Middellandse Zee had voorkomen.

“Nu hebben we een platform en kunnen we beginnen met boren”, zei Cavusoglu en merkte op dat Ankara het probleem heeft besproken met boorbedrijven en garantiegeld Griekenland,

Cavusoglu voegde eraan toe dat hij dinsdag ook zijn Griekse tegenhanger Nikos Kotzias zal ontmoeten in de Turkse provincie Izmir en de kwestie Cyprus zal bespreken.

Hij zei dat als de Grieks-Cypriotische kant unilaterale stappen blijft zetten. Turkije zal naar olie boren, ondanks alle tegenwerkingen.

Ozersay herhaalde ook dat als de Grieks-Cyprioten hun unilaterale booractiviteiten zullen voortzetten, de Turks-Cyprioten ook “spoedig zullen gaan boren” in overeenstemming met de vergunning die zij al aan Turkish Petroleum hadden verstrekt.

Turkije heeft de Griekse Cypriotische overheid herhaaldelijk gewaarschuwd voor zijn unilaterale onderzoek naar koolwaterstof in het oostelijke Middellandse Zeegebied, en zei dat de Turks-Cyprioten ook recht hebben op de hulpbronnen in het gebied.

Cyprus is sindsdien verdeeld vanaf 1974 toen een Grieks-Cypriotische staatsgreep werd gevolgd door geweld en onderdrukking van de Turks-Cyprioten, hierop besloot de toenmalige Turkse regering om de Turks-Cypriotische minderheid te beschermen.

In 2017 eindigde na twee jaar onderhandelen de laatste poging om het lang verdeelde eiland in de Middellandse Zee te herenigen.