cavusoglu
Chinese, Turkse ministers van Buitenlandse Zaken

China steunt de Turkse inspanningen voor nationale veiligheid, stabiliteit en economie, staatslid en minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei na een gesprek met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu aan de telefoon op zaterdag.

Het duo wisselde ideeën uit tijdens het telefoongesprek; Wang zei dat China de inspanningen ondersteunt om de strategische samenwerking tussen China en Turkije te stimuleren, volgens een schriftelijke verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wang zei dat de Turken onder leiding van president Recep Tayyip Erdogan hun tijdelijke problemen zullen overwinnen, eraan toevoegend dat China gelooft dat Turkije zich op een stabiele manier zal ontwikkelen.

Hij voegde eraan toe dat China bereid blijft om ontwikkelingslanden en de legitieme rechten van opkomende economieën te beschermen.

Cavusoglu zei dat Turkije klaar is om zijn strategische dialoog met China te versterken, lees de verklaring.

“We verwachten de samenwerking op basis van wederzijdse belangen met China te verdiepen, we zullen actiever deelnemen aan het ‘One Belt One Road’-initiatief”, aldus het Chinese ministerie van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

Het One Belt One Road-initiatief – dat China, elf EU-lidstaten en vijf Balkanstaten samenbrengt – maakte deel uit van het ambitieuze handelsplan van Beijing; het wordt ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd.

China heeft zijn investeringen in de regio aanzienlijk verhoogd sinds het One Belt One Road-initiatief in 2013 werd geïntroduceerd, dat grootschalige infrastructuurprojecten omvat om de Euraziatische landen met China te verbinden.