De Duitse minister van Economische Zaken uitte op zondag steun voor Turkije te midden van zorgen op de markt nadat de Amerikaanse president Donald Trump sancties oplegde en de tarieven verhoogde voor Turkije.

Reagerend op vragen van burgers, onderstreepte Peter Altmaier het belang van Turkije voor Duitsland en de Europese Unie.

“We kunnen geen interesse hebben in de destabilisatie van een land als Turkije met 80 miljoen inwoners, waar ook ongeveer 4 miljoen vluchtelingen verblijven,” zei hij.

Politieke spanningen tussen Ankara en Washington hadden al vroeg zorgen op de markten, nadat Trump gedreigd had om economische druk uit te oefenen op de vervolging van een Amerikaanse predikant die te maken krijgt met terroristische aanslagen in Turkije.

Marokk
Amerikaanse Predikant, Andrew Johnston

De Turkse lira daalde, maar heeft onlangs een herstel ingezet, na positieve berichten van Europese hoofdsteden en het besluit van Qatar om 15 miljard dollar in Turkije te investeren.

Altmaier heeft niet volledig uitgesloten de mogelijkheid van hulp aan Turkije, als Ankara om ondersteuning aan haar Europese partners zou vragen.

Maar hij benadrukte dat de situatie niet zo ver is gekomen, aangezien de Turkse economie solide genoeg is.

“Ik denk niet dat we op dit moment in een situatie verkeren waarin we concrete beslissingen moeten nemen over financiële of economische hulp”, zei hij.

Altmaier, een bondgenoot van bondskanselier Angela Merkel, erkende politieke verschillen tussen Berlijn en Ankara over een aantal kwesties, maar sprak ook de hoop uit om ze via een dialoog te overwinnen.

De politieke betrekkingen tussen Turkije en Duitsland leden de afgelopen twee jaar verschillende tegenslagen, maar beide partijen hebben in de afgelopen maanden stappen ondernomen om de banden te normaliseren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal naar verwachting op 28 en 29 september een officieel bezoek brengen aan Berlijn.

In Duitsland wonen meer dan 3.5 miljoen mensen met Turkse roots. Velen van hen zijn tweede of derde generaties van Turkse families die in de jaren zestig naar Duitsland zijn gemigreerd.

EU-zwaargewicht Duitsland is de belangrijkste economische en handelspartner van Turkije en meer dan 7.500 Duitse bedrijven zijn actief in het land. In 2017 bedroeg het bilaterale handelsvolume € 37,6 miljard ($ 43,6 miljard).