Twee landen streven naar een bilateraal handelsvolume van $ 10 miljard in 2020, zegt de Indiase gezant - Turkse Pers

In een poging om de bilaterale relaties tussen de twee landen te stimuleren, bereidt de Indiase ambassade in Ankara zich voor op het organiseren van mega-culturele shows “India langs de Bosporus” in Turkije in 2019.

In een interview aan de zijlijn van de ‘World Hindi Day’, dat donderdag aan de universiteit van Ankara werd gevierd, zei de Indiase ambassadeur in Turkije, Sanjay Bhattacharyya, dat de twee landen genieten van ‘een zeer oude beschavingsband’.

“Het festival zal de meest opvallende kenmerken van onze cultuur en beschaving laten zien,” zei hij, eraan toevoegend dat de inaugurele functie in maart zal worden georganiseerd, gevolgd door verschillende evenementen die gepland zijn om in april in Turkije te worden gehouden.

Bhattacharyya zei dat de twee landen ook werken aan het versterken van hun handelsbetrekkingen. “Toen mijn premier president [Recep Tayyip] Erdogan ontmoette tijdens het bezoek van laatstgenoemden aan India, hebben ze in 2020 een doel gesteld van een handelsvolume van 10 miljard dollar tussen twee landen,” onthulde hij.

Het bilaterale handelsvolume van Turkije en India bereikte $ 8 miljard in de eerste 11 maanden van 2018, tegen $ 7 miljard in heel 2017, volgens de Turkse minister van Handel.

“Als we dit doel van onze leiders kunnen bereiken, zullen we het verdubbelen en het de komende vijf jaar veel beter doen,” voegde de ambassadeur eraan toe.

Het bezoek van de Turkse minister van Handel, Ruhsar Pekcan, aan India in december beschreven als “buitengewoon belangrijk”, zei Bhattacharya dat haar bezoek “uitwisseling op hoog niveau” toestond en het de twee partijen toestond zakelijke groepen uit beide landen te ontmoeten.

Verwijzend naar bilaterale handelsovereenkomst ondertekend door India en Turkije in de jaren 1950, verklaarde hij dat de twee partijen “voorbereidend” werk hadden gedaan om het Free Trade Agreement (FTA) in het afgelopen decennium te ondertekenen.

“Er is bevestiging van beide partijen dat ze zouden willen werken aan het begin van FTA-onderhandelingen en ik heb er vertrouwen in dat we FTA heel snel kunnen afsluiten omdat er een sterke afstemming van interesse is,” zei hij.

Indiase ambassadeur merkte op dat ten minste 30 Indiase bedrijven in Turkije werkzaam waren in chemicaliën, auto-motieven, machines, farmaceutische en bouwsectoren.

“Een van de hoofdaannemers in TANAP [Trans Anatolian Natural Gas Pipeline] is Indiaas”, zei hij, en voegde een handvol Turkse bedrijven toe die actief zijn in de bouw-, glasproductie- en service- en logistieke sector in India.

De Indiase ambassadeur merkte echter op dat de educatieve uitwisselingen tussen India en Turkije “niet op een zeer hoog niveau zijn”.

“Maar ik heb een ontmoeting gehad met de (Turkse) minister voor onderwijs en we kijken uit naar een samenwerking in het onderwijs, waarbij niet alleen studenten en faculteiten worden uitgewisseld, maar ook naar overbruggingsinstellingen wordt gekeken,” voegde de ambassadeur eraan toe.

Hij zei dat de Turkse literatuur wordt onderwezen aan veel Indiase onderwijsinstellingen en dat het hetzelfde is in Turkije, omdat Indiase beschavingsstudies worden onderwezen in verschillende instituten, waaronder het 80-jarige Departement voor Indologie, dat het World Hindi Day-programma organiseerde aan de universiteit van Ankara.

Eerder, tijdens het evenement, zei Bhattacharyya: “We zijn van plan een regionale Hindi-taalliteratuurconferentie te houden in Ankara met als doel de taal te verspreiden die erkenning op internationaal niveau heeft gekregen.”

De Bhattacharya, die de “enorme ontwikkeling” van Turkije in de defensiesector prijst, zei dat India en Turkije “zeer nauw betrokken zijn bij politiek en veiligheid […], dat we een dialoog over terrorismebestrijding hebben en ook biljetten hebben uitgewisseld.”

Eerder tijdens het programma lazen Turkse studenten Hindi-verhalen, gedichten geschreven door de beroemde Kabir en Sohan Lal. De belangrijkste attractie van de “World Hindi Day” -functie was Skit Magical Twigs, die de wijsheid van Birbal in Mughal-tijd onder Akbar de Grote opnieuw bezocht.