turkmen
Iraaks-Turkmeense leider

“We zijn ons bewust van de plannen die worden bekokstooft in de regio en – zoals altijd – bij Turkije,” zei de leider van het Iraakse Turkmeense Front (ITF) donderdag.

Arshad Salihi zei tegen Anadolu Agency dat Turkije het doelwit was van ‘bepaalde landen’, verwijzend naar de recente speculatieve aanval op de Turkse economie.

“Maar ze zullen hun doelstellingen niet bereiken,” voegde hij eraan toe.

Volgens Salihi ‘ondersteunen de Turkmeense regio’s’ de Turkse staat, economie ‘volledig’ en valuta.

“We zullen altijd aan de zijde van Turkije blijven, ondanks de veel vijandigheden, waar het land mee te maken heeft.”, zei hij.

Salihi vertelde verder hoe een oudere vrouw uit de Iraakse stad Kirkuk – die levensreddende nierbehandeling had gekregen in een Turks ziekenhuis – hem onlangs had gebeld.

“Ze vroeg me of de ITF haar steun aan Turkije toonde, zoals Turkije haar in het verleden had gesteund,” zei hij. “Ik antwoordde bevestigend.”

“Een aanval op Turkije is een aanval op alle Turkmenen in de regio,” voegde hij eraan toe.

“De situatie van de Turkmeense regio – zowel in Irak als in Syrië – is allemaal verbonden” Salihivoortgezet. “Als Turkmeens, een sterke Turkse lira is goed voor ons.”

“De impuls om het Turkse thuisland te beschermen zit ons in het bloed”, beweerde hij, het verzet tegen het verzet van Turkije tegen buitenlandse financiële manipulatie.

De betrekkingen tussen Turkije en de VS namen op 1 augustus een duikvlucht toen Washington sancties oplegde aan de Turkse ministers van binnenlandse zaken en justitie nadat Ankara had geweigerd een Amerikaanse voorganger vrij te laten die in Turkije wordt geconfronteerd met aan terrorisme gerelateerde beschuldigingen.

Vorige week verhoogde de Amerikaanse president Donald Trump de druk, door de Amerikaanse tarieven te verdubbelen op de import van Turkse aluminium en staal.

Als reactie hierop heeft Turkije de tarieven verhoogd voor verschillende in de VS vervaardigde goederen, waaronder alcohol- en tabaksproducten en voertuigen.