De Turks-Franse joint venture Oyak Renault zal een nieuwe fabriek bouwen in de noordwestelijke Turkse provincie Bursa, de technologie van Turkije en de minister van Industrie zei donderdag.

“Het project, met een vaste investering van meer dan € 100 miljoen (ongeveer $ 115,3 miljoen), zal de kloof tussen [Turkije] op de lopende rekening met $ 2,3 miljard per jaar helpen verminderen,” zei Mustafa Varank in een verklaring.

“Voor het eerst worden aluminiummotoren in Turkije gemaakt”, voegde hij eraan toe.

Varank ontmoette Antoine Aoun, de algemeen manager van Oyak Renault Turkije, in de hoofdstad Ankara om de investeringen van het bedrijf in Turkije te bespreken.

De autofabrikant legt de basis voor een nieuwe injectiefabriek in Bursa op 19 oktober, zei Varank.

Hij zei dat de fabriek de hoeksteen is van de productiefaciliteit voor hybride voertuigen van de volgende generatie, gestimuleerd door overheidsstimulansen.

In april heeft president Recep Tayyip Erdogan stimuleringsmaatregelen aangekondigd ter waarde van 135 miljard Turkse lira ($ 33,16 miljard) ter ondersteuning van 23 projecten door 19 geselecteerde bedrijven.

De prikkels zijn gericht op het aanmoedigen van meer investeringen in het land en ondersteunen bedrijven in sectoren als gezondheidszorg, defensie, auto’s, mijnbouw en metalen.

Varank zei dat Turkije de enige fabrikant in Europa is van de volgende generatie motoren van het bedrijf.

Aoun zei dat Oyak Renault zijn lopende investeringen in Turkije zal voortzetten.

“Renault Group gelooft in Turkije, en maakt ook investeringsplannen,” voegde hij eraan toe.