Vrijhandelsovereenkomst is belangrijk om het handelsvolume tussen twee landen te vergroten, aldus de Oekraïense minister - Turkse Pers
Vrijhandelsovereenkomst is belangrijk om het handelsvolume tussen twee landen te vergroten, aldus de Oekraïense minister - Turkse Pers

Oekraïne verwacht een snelle ondertekening van een vrijhandelsovereenkomst (FTA) met Turkije, zei de Oekraïense minister van Economie woensdag.

“Deze overeenkomst zal betrekking hebben op de bilaterale economische banden voor de komende 30-50 jaar, omdat het een langetermijnprogramma is”, zei Stepan Kubiv, de eerste vice-premier van Oekraïne en minister van economische ontwikkeling en handel.

Tijdens de openingsceremonie van het Business Forum, georganiseerd door de Turkse Buitenlandse Economische Relaties Raad (DEIK), heeft Kubiv gezegd dat Oekraïense en Turkse zakenlieden een platform hebben opgericht met actieve medewerking van de Kamer van Koophandel van beide landen, die sneller en effectiever is oplossing van de handelsgerelateerde problemen.

“We kunnen samen met Turkije projecten met toegevoegde waarde uitvoeren en partnerships sluiten in andere landen op gebieden zoals infrastructuur, machines en hernieuwbare energie,” voegde hij eraan toe.

Gonca Isik Yilmaz Batur, de vice-minister van handel, zei dat de hoeveelheid investering van Turkse zakenlieden in Oekraïne rond de $ 3 miljard ligt, eraan toevoegend dat de Turkse zakenlieden deelnamen aan 159 ‘prestigieuze projecten’ van Oekraïne ter waarde van $ 6 miljard.

Batur merkte ook op dat de samenwerking tussen de private en publieke sector een nieuwe dimensie zal geven aan de bilaterale handelsbetrekkingen.

“We willen de handel tussen Turkije en Oekraïne in 2023 op $ 10 miljard brengen,” zei Batur.

Rasim Bekmezci, hoofd van de zakenraad van Turkije-Oekraïne van DEIK, zei dat de vrijhandelsovereenkomst van groot belang is om het handelsvolume tussen de landen te vergroten en oneerlijke concurrentie te voorkomen.