De economische corridor tussen China en Pakistan heeft als doel de provincie Xinjiang te verbinden met de haven van Gwadar - Turkse Pers
De economische corridor tussen China en Pakistan heeft als doel de provincie Xinjiang te verbinden met de haven van Gwadar - Turkse Pers

Pakistan heeft Turkije uitgenodigd om deel te nemen aan het multi miljarden project voor de economische corridor tussen China en Pakistan (CPEC), dat beide landen ten goede zou komen, zeiden media donderdag. 

“Pakistan hecht grote waarde aan zijn betrekkingen met Turkije, en de nieuwe regering wil de betrekkingen tussen Islamabad en Ankara verder versterken, zei Asad Qaiser, spreker van de Nationale Assemblee, terwijl hij sprak met de ambassadeur van Turkije in Pakistan Ihsan Mustafa Yurdakul.

Yurdakul ontmoette Qaiser in zijn kantoor in Islamabad. 

Volgens de door de staat gerunde Radio Pakistan nodigde Qaiser Turkije uit om zich bij het CPEC aan te sluiten, wat ten goede zal komen aan alle landen in de regio.

CPEC, een megaproject van 64 miljard dollar dat in 2014 werd ondertekend, heeft tot doel de strategisch belangrijke noordwestelijke provincie Xinjiang van China te verbinden met de Gwadar-haven in Pakistan via een netwerk van wegen, spoorwegen en pijpleidingen voor het vervoer van vracht, olie en gas.

De economische corridor zal China niet alleen goedkoper toegang verschaffen tot Afrika en het Midden-Oosten, maar ook Pakistan miljarden verdienen voor het verschaffen van doorvoerfaciliteiten aan de op een na grootste economie ter wereld.

De Turkse ambassadeur heeft ook gezworen de betrekkingen met Pakistan te versterken.

“Het Turkse volk beschouwt Pakistan altijd als hun tweede thuis, en we willen dit land altijd sterk en welvarend zien,” zei Yurdakul.

Yurdakul nodigde Qaiser ook uit om deel te nemen aan de tweede Bondswetenschapsconferentie voor Al-Quds, die op 14 december in Istanbul wordt gehouden.