Minister Donmez - Een zuidelijke gas corridor is een van de belangrijkste projecten die betrokkenheid van landen in de regio aantonen. - Turkse Pers
Minister Donmez - Een zuidelijke gas corridor is een van de belangrijkste projecten die betrokkenheid van landen in de regio aantonen. - Turkse Pers

Het Trans Anatolian Natural Gas Pipeline Project (TANAP) zal Turkije’s positie als een belangrijk energieland versterken, aldus Turkije’s Minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen Fatih Donmez op woensdag.

Tijdens de vijfde ministeriële bijeenkomst van de adviesraad van de zuidelijke gascorridor (SGC) in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, zei Donmez dat de pijpleiding, die al gas naar Turkije transporteert, de uitbreiding naar de Griekse grens in de komende maanden zal zien wanneer de infrastructuurconstructie van het project wordt voltooid. voltooid.

“Op 12 juni vorig jaar waren we getuige van de tijdige afronding van TANAP. De eerste gasleveringen aan Turkije vonden plaats op 30 juni 2018. In de komende paar maanden zullen infrastructuurwerken voor de Griekse grens zijn voltooid,” zei hij.

De TANAP-pijpleiding vormt de ruggengraat van de zuidelijke gascorridor – een project dat tot doel heeft de Europese energievoorziening te vergroten en te diversifiëren door gasbronnen uit de Kaspische Zee, namelijk het Shah Deniz 2-gas uit Azerbeidzjan, naar de Europese markten te brengen.

“De Southern Gas Corridor is een van de belangrijkste projecten die de betrokkenheid van de landen in de regio aantonen,” zei Donmez, eraan toevoegend dat het een grote waardeketen creëert van producent tot eindconsument met een investeringsbehoefte van meer dan $ 45 miljard.

Donmez loofde TANAP als een historisch project waarin de energiepositie van Turkije in de regio zou worden versterkt, en waarin Europa meer gediversifieerde bevoorradingsbronnen zou krijgen.

“Azerbeidzjan zal toegang bieden tot nieuwe markten met de positie van zijn leveranciersland, Europa zal het bronland en de route-diversiteit vergroten”, zei hij.

– TANAP in een oogopslag

De 1.850 kilometer lange TANAP en het 878 kilometer lange Trans Adriatic Pipeline-project (TAP) waren met elkaar verbonden aan de Maritsa-rivier aan de grens tussen Turkije en Griekenland, een verklaring van het TANAP-bedrijf zei woensdag.

De pijplijn met een capaciteit van 16 miljard kubieke meter zal 6 miljard kubieke meter gas leveren aan Turkije per jaar, terwijl de resterende 10 miljard kubieke meter via de TAP voor Europese markten bestemd is.

Het TAP zal Griekenland, Albanië en de Adriatische Zee doorkruisen om Italië te bereiken.

Reagerend op de snelheid van de constructie van de TANAP zei Donmez dat hij hoopte dat het TAP-project net zo snel zou worden voltooid als het TANAP.

De verwachting is dat de pijpleiding tegen het midden van 2020 zijn eerste gas naar de Europese markten zal leveren.