De Amerikaanse president Donald Trump, links, voert gesprekken met president Recep Tayyip Erdogan tijdens een NAVO-top in Brussel, 11 juli 2018 - Turkse Pers
De Amerikaanse president Donald Trump, links, voert gesprekken met president Recep Tayyip Erdogan tijdens een NAVO-top in Brussel, 11 juli 2018 - Turkse Pers

De Amerikaanse president Donald Trump zei laat op maandag dat de economische banden tussen Turkije en de Verenigde Staten een groot potentieel hebben en in de toekomst zelfs nog meer zullen groeien.

‘Hij sprak over het potentieel om de economie tussen de VS en Turkije substantieel uit te breiden’ zei Trump in zijn telefoongesprek met president Recep Tayyip Erdoğan in een tweet.

Verder zei hij, dat ook de strijd tegen de terreurgroep IS heeft besproken.

President Erdoğan hield eerder diezelfde dag nog een telefoontje met zijn Amerikaanse collega Trump over de nieuwste ontwikkelingen in Syrië en bilaterale banden, te midden van een diplomatieke druk over de terugtrekking van de VS uit Syrië.

De verklaring van Trump over het Turks-Amerikaanse economische potentieel wijst op een serieuze teruggang in retoriek. Enkele uren voor de verklaring ging hij zelfs zo ver dat hij zei dat Washington Turkije economisch zou vernietigen als Ankara besloot de militanten van de door de VS gesteunde YPG-terroristen zal treffen.

De bedreigingen werden onmiddellijk beantwoord met dat Turkije nooit zal terugdeinzen voor bedreigingen en dat de ”Koerden” niet verward moeten worden met een terroristische groepering (PKK/YPG).

Ankara is woedend voor de Amerikaanse steun aan de Syrische Democratische Krachten (SDF), die voornamelijk wordt gedomineerd door de PKK en YPG, onder het voorwendsel van de strijd tegen IS (Daesh).

De VS leverden militaire training en leverden vrachtwagenladingen wapens aan de YPG, ondanks waarschuwingen van Ankara dat de YPG gekoppeld is aan de PKK, en samenwerking met een terroristische groepering om een ​​andere te bestrijden nooit mocht worden toegestaan.