Niets kan worden gedaan in de Middellandse Zee zonder Turkije, zegt minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu - Turkse Pers
Niets kan worden gedaan in de Middellandse Zee zonder Turkije, zegt minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu - Turkse Pers

Turkije staat op het punt om te gaan boren op zee met twee schepen rond het eiland Cyprus, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken donderdag.

“Zowel degenen die van heinde en verre naar dit gebied kwamen, zouden moeten zien dat niemand iets kan doen zonder onze toestemming”, vertelde Mevlut Cavusoglu tijdens een bijeenkomst van zakenmensen in de westelijke provincie Aydin in Turkije.

“Niets kan worden gedaan in de Middellandse Zee zonder Turkije,” zei Cavusoglu. “We zullen het niet toestaan.”

De natuurlijke hulpbronnen in de Egeïsche en de oostelijke Middellandse Zee en Cyprus zijn “strategische doelen en nationale kwesties” voor Turkije.

Over de betrekkingen tussen Turkije en Rusland zei Cavusoglu dat hoewel westerse landen de goede betrekkingen van Turkije met Rusland bekritiseerden, “de meeste van die NAVO-lidstaten betere betrekkingen met Rusland hebben.”

Cavusoglu beschreef de visie van westerse landen over de banden tussen Turkije en Rusland als een “dubbele standaard”.

“Vandaag leveren we 50 procent van onze gasbehoefte uit Rusland. Sommige van de Europese landen leveren 80-90 procent daarvan. Dit is de reden waarom Trump onlangs Duitsland bekritiseert. Het is prima als je het neemt, maar het blijkt een probleem te zijn wanneer Turkije strategische relaties of Turkse stroom opbouwt. “

Cyprus is verdeeld sinds 1974, toen een Grieks-Cypriotische staatsgreep werd gevolgd door geweld tegen de tussenkomst van het eiland door Turken en Ankara als garantiegever.

Het heeft de afgelopen jaren een aanhoudend vredesproces gekend, waaronder de ineenstorting van een initiatief uit 2017 in Zwitserland onder auspiciën van garantielanden Turkije, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk.

Turkije heeft de eenzijdige boringen van de Grieks-Cypriotische regering in het oostelijke Middellandse Zeegebied consequent bestreden, waarbij wordt gesteld dat Turks-Cyprioten ook recht hebben op de hulpbronnen in het gebied.