Turkije en Frankrijk kwamen maandag overeen om hun economische banden verder te versterken, onder meer op het gebied van energie, landbouw en technologie en defensie-industrie, de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak, aldus de minister.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met Bruno Le Maire, de Franse minister voor Economie en Financiën, zei Albayrak: “We denken ook dat het verbeteren van de samenwerking in de financiële sector, bankieren en verzekeringssectoren gunstig zullen zijn. “

De twee landen herhaalden ook hun standpunt om samen actie te ondernemen tegen de onrechtvaardige sancties van de VS gericht tegen Turkije, de EU en anderen, zei hij.

“Dit soort stappen [die de VS heeft genomen] met politieke motieven zullen niet alleen van invloed zijn op het wereldwijde financiële systeem, maar ook op de wereldwijde handel en regionale stabiliteit; het zal onzekerheid en grote problemen creëren. “

Hij zei dat de aanpak in de VS ook zou leiden tot chaos, die op zijn beurt terrorisme en de vluchtelingencrises voedt.

Albayrak voegde toe: “De dollar heeft helaas zijn status als betrouwbaar valuta in de wereldhandel verloren”.

Hij zei dat Turkije zijn handel met de EU in euro wil vergroten.

Le Maire zei dat de economische stabiliteit van Turkije en Turkse bedrijven gunstig is voor Frankrijk, Europa en de wereld.

“Frankrijk blijft alle Franse bedrijven steunen die handel drijven et Turkije”, zei Le Maire.

Turkije en de VS hebben momenteel te maken met verslechterde relaties nadat Washington sancties oplegde aan twee Turkse kabinetsministers voor het niet willen vrijlaten van een Amerikaanse predikant.

Amerikaanse Predikant, Andrew Johnston
Amerikaanse Predikant, Andrew Johnston – TurksePers.nl

Op 10 augustus verhoogde de Amerikaanse president Donald Trump zijn aanval op Turkije door de Amerikaanse tarieven voor de invoer van Turkse aluminium en staal te verdubbelen. Als vergelding verhoogde Turkije op 15 augustus de tarieven voor verschillende Amerikaanse producten, inclusief alcohol en tabaksproducten en auto’s.