Turkish Petroleum Corporation investeert in Soedan ter waarde van $ 100 miljoen, zegt minister van Landbouw en Bosbouw - Turkse Pers
Turkish Petroleum Corporation investeert in Soedan ter waarde van $ 100 miljoen, zegt minister van Landbouw en Bosbouw - Turkse Pers

Soedan en Turkije ondertekenden twee overeenkomsten over olie-exploratie en landbouw, zei de Turkse minister van landbouw en bosbouw maandag.

Met de overeenkomsten zal Turkish Petroleum Corporation (TPAO) investeringen in Soedan ter waarde van $ 100 miljoen investeren, vertelde Bekir Pakdemirli aan verslaggevers met de Sudanese president Omar al-Bashir in de hoofdstad Khartoum.

Hij zei dat de coördinaten voor de landbouwprojecten van Turkije in de tweede overeenkomst werden vermeld.

Eerder was meer dan 780.000 hectare land in Soedan bestemd voor Turkse investeerders om hun landbouwactiviteiten uit te voeren.

De toename van de export van beide landen en de behoeften van Turkije aan landbouw zou worden gegarandeerd met het landbouwproject.

“We zullen blijven werken voor twee landen om het maximale voordeel te benutten”, zei de minister.

De landbouwsamenwerking begon in 1999 en het Turks-Soedanese landbouwpact werd later in 2014 ondertekend.

Het bilaterale pact heeft tot doel het gebruik van hulpbronnen en het landbouwpotentieel te verwezenlijken en bij te dragen tot duurzame voedselproductie.

Turkije en Soedan hebben ook besloten in maart om een gemeenschappelijk landbouw- en veeteeltbedrijf op te richten.

Pakdemirli zei dat het bilaterale handelsvolume van de twee landen vorig jaar $ 481 miljoen bedroeg, en het openen van een afdeling van de Turkse Ziraat Participation Bank in Soedan was een belangrijke stap om de bilaterale handel te verhogen.

“Het principeakkoord voor het bankfiliaal tekende ook met de bijdrage van de Turkse vice-minister van Handel, Fatih Metin,” voegde hij eraan toe.

Pakdemirli zei ook dat het Mineral Research and Exploration General Directorate (MTA) van Turkije een bedrijf in Sudan heeft opgericht en begon te werken aan mijnen in het land.

De minister is op zondag een driedaags bezoek aan Soedan begonnen met vertegenwoordigers van de particuliere sector voor besprekingen over economische samenwerkingen. 

Afgelopen december werd in Sudan een zakelijk forum gehouden toen president Recep Tayyip Erdogan het land bezocht.