Een Turkse hulporganisatie zei dat het de afgelopen 26 jaar meer dan 760 projecten in Kirgizië heeft uitgevoerd, toen president Recep Tayyip Erdogan zaterdag een driedaags bezoek aan het land begon.

Ali Muslu, programmacoördinator van het Turkse bureau voor samenwerking en coördinatie (TIKA) in de Kirgizische hoofdstad Bishkek, vertelde dat tot nu toe 761 projecten zijn voltooid in de sectoren onderwijs, gezondheidszorg en cultuur, evenals die met betrekking tot infrastructuur en humanitaire hulp.

Als onderdeel van haar inspanningen om de gezondheidszorg te verbeteren, bouwt TIKA een hypermodern ziekenhuis met de naam Kyrgyz-Turkish Friendship Bishkek Hospital.

Een ander ziekenhuis in de zuidelijke Osh-stad van het land behandelde 115.000 mensen in 2014.

Muslu, zei dat Tika ook bezig was met een huivestigingsproject, nadat tenminste 24 mensen in 2017 om het leven kwamen bij een aardverschuiving in het dorp Ayu in Osh. De bouw van meerdere huizen is aan de lokale bevolking overgedragen.

De Turkse hulporganisatie helpt ook restauratieprojecten in Kirgizië, voegde Muslu er verder aan toe.

“In 2016 lanceerden we een restauratieproject voor het Nationaal Museum van Kirgizië.

“We hebben het marmer op de buitenmuur van het museum veranderd en marmeren marmerbekledingen van het museum schoongemaakt. We hebben ook de terrasoverkappingen, leuningen en ramen van het museum gerestaureerd, “zei hij.

Het museum, dat werd gebouwd tijdens de Sovjet-tijd, zal naar verwachting binnenkort weer opengaan.

– Turks cultureel centrum

Muslu herinnerde eraan dat de Internationale Organisatie van Turkse Cultuur (TURKSOY) 2018 had aangekondigd als “Aitmatovjaar” om de 90ste verjaardag van de grote schrijver Chyngyz Aitmatov te markeren.

Hij voegde eraan toe dat de Nationale Bibliotheek van Kirgizië, die meer dan 6 miljoen boeken in 90 talen huisvest en jaarlijks meer dan 50.000 mensen dient, ook door TIKA werd ondersteund.

Een Kirgizisch-Turks cultureel centrum, genoemd naar de overleden Kirgizische schrijver Aitmatov, is opgericht. Het Turkse ministerie van Cultuur zal meer dan 7.000 boeken schenken over de Turkse geschiedenis, literatuur, kunst en wetenschap.

Het Chyngyz Aitmatov Kirgizisch-Turks cultureel centrum zal naar verwachting worden ingewijd door de Turkse en Kirgizische First Ladies Emine Erdogan en Aygul Jeenbekov op 2 september.

Aitmatov (1928-2008) wordt veel gelezen en gerespecteerd in Turkije. Hij is vooral bekend in Turkije voor de film “The Girl with Red Scarf” (Selvi Boylum Al Yazmalım) uit 1978, die werd aangepast van zijn korte roman “The Red Scarf 1970”.

Erdogan zal van 1 tot 3 september deel uitmaken van verschillende vergaderingen in Bishkek.