Turkije kijkt uit naar 12e grootste economie op basis van PPP
Turkije kijkt uit naar 12e grootste economie op basis van PPP

Turkije wordt volgend jaar de op twaalf na grootste economie op basis van koopkrachtpariteit (PPP), zei president Recep Tayyip Erdogan dinsdag.

Momenteel staat het land op de 13e plaats van de op een na grootste economie op basis van PPS.

In zijn parlementaire toespraak op de groepsbijeenkomst van de regerende partij Justice and Development (AK) zei Erdogan dat de regering vastbesloten is om de inflatie in 2019 terug te brengen tot het beoogde niveau.

“Elke stap die we hebben genomen, streeft naar behoud van onze groei, ontwikkeling en kracht, ‘zei de president.

De jaarlijkse inflatie van Turkije bedroeg 21,62 procent in november, volgens de laatste gegevens van TurksStatistisch Instituut (TurkStat).

Zoals opgemerkt in het nieuwe economische programma van Turkije dat in september werd aangekondigd, is het inflatiecijferdoel van het land 20,8 procent dit jaar, 15,9 procent volgend jaar, 9,8 procent in 2020 en 6,0 procent in 2021.

Eveneens rakend aan de exportdoelstelling van Turkije, zei Erdogan dat het land het exportrecord tegen het einde van het jaar zal verbreken met $ 170 miljard.

De Turkse export bedroeg in de periode van 10 maanden $ 138,7 miljard, wat volgens TurkStat een jaarlijkse stijging van 7,6 procent betekent.

Vorig jaar bedroeg de uitvoer van het land meer dan 157,05 miljard dollar.

Erdogan voegde eraan toe dat het tekort op de lopende rekening tegen het einde van 2018 tot onder de 30 miljard dollar zal dalen.

Volgens TurksCentrale Bank, het voortschrijdende tekort op 12 maanden daalde tot $ 39,4 miljard vanaf oktober. In 2017 bedroeg het jaarlijkse tekort op de lopende rekening van Turkije zo’n $ 47,5 miljard – ongeveer 5,6 procent van het bbp van het land.

Erdogan zei ook dat het werkloosheidspercentage in 2019 één cijfer zal bedragen.

Het werkloosheidspercentage in Turkije bedroeg in september 11,4 procent, volgens TurkStat.