De openingsceremonie van de eerste fase van een van de grootste luchthavens ter wereld vindt plaats op maandag met de aanwezigheid van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en verschillende leiders van over de hele wereld.

De ceremonie die zal worden uitgezonden leven, begint om 16.30 uur lokale tijd (1330 GMT) op de 95e verjaardag van de Turkse Republiek.

Meer dan 50 buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders uit minstens 18 landen, waaronder de Turkse Republiek Noord-Cyprus, Macedonië, Moldavië, Pakistan, Servië, Soedan, Bosnië, Bulgarije, democratisch Republiek Congo, Slovenië, Georgië, Iran, de autonome territoriale eenheid Moldavië van Gagauzia en het Verenigd Koninkrijk zullen de ceremonie bijwonen.

Gebouwd door een consortium van vijf aannemers – Limak, Kolin, Cengiz, Mapa en Kalyon, is het project uitgevoerd via een build-operate-transfer-model. Het levert de overheid meer dan 26 miljard euro ($ 30,65 miljard) aan inkomsten op.

Verspreid over een oppervlakte van meer dan 76 miljoen vierkante meter (818 vierkante voet), zal de eerste fase van de luchthaven 90 miljoen passagiers dienen.

Met de resterende fasen die tegen 2023 voltooid moeten zijn, beschikt de luchthaven over zes afzonderlijke banen met een capaciteit van 500 vliegtuigen, een jaarlijkse 200 miljoen passagiers en open en gesloten parkeerterreinen voor 70.000 auto’s.

Het is de thuisbasis van ‘s werelds grootste belastingvrije winkelcomplex. Het winkelcomplex van 53.000 vierkante meter zal uit zes delen bestaan, waaronder luxe winkels en bazaarconcepten.

De eerste reis van de luchthaven zal zijn naar de Turkse hoofdstad Ankara op 31 oktober met de eerste internationale vlucht naar de Turkse Republiek Noord-Cyprus de volgende dag. De eerste vlucht naar Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, is op 8 november.

Er zullen ook vanaf 1 november en de westelijke stad Izmir vanaf 2 november vluchten naar de zuidelijke stad Antalya zijn.

Naar verwachting zullen tegen het einde van het jaar dagelijks tweeduizend vliegtuigen door meer dan 350 bestemmingen worden aangedaan door meer dan 250 luchtvaartmaatschappijen.