Energiezuinige, milieuvriendelijke autotechnologieën in Turkije zijn van vitaal belang, zegt de Turkse vice-president
Energiezuinige, milieuvriendelijke autotechnologieën in Turkije zijn van vitaal belang, zegt de Turkse vice-president - Turkse Pers

Turkije is vastbesloten om de verkoop van hybride en elektrische auto’s in het land een boost te geven, zei de Turkse vice-president op maandag.

“Het ontwikkelen en gebruiken van milieuvriendelijke en laagdrempelige autotechnologieën in ons land is van vitaal belang voor ons”, zei Fuat Oktay tijdens de lancering van een nieuwe hybride auto door de Japanse autofabrikant Toyota in zijn fabriek in de provincie Sakarya in Turkije.

Oktay zei dat op dit moment het land op het maaiveld ligt wat betreft de verkoop van hybride en elektrische auto’s.

“Vorig jaar werden in Turkije bijna 4.000 hybride auto’s en 155 elektrische auto’s verkocht, maar de totale autoverkopen bedroegen bijna een half miljoen,” zei Oktay.

Meer dan 486.000 auto’s werden in 2018 in Turkije verkocht, een daling van 33 procent ten opzichte van een jaar eerder, aldus de Automotive Distributors ‘Association (ODD).

Oktay zei dat de productie van de nieuwe hybride auto in Turkije een belangrijk oriëntatiepunt op dit gebied is.

Hij zei dat de overheid aanzienlijke belastingvoordelen biedt, zoals een belastingvermindering tot 50 procent om de productie van hybride auto’s te stimuleren.

Johan van Zyl, de CEO van Toyota Motor Europe, zei dat het bedrijf meer dan 2,4 miljoen auto’s heeft geproduceerd sinds het begon met de productie in Turkije.

Zyl zei ook dat Toyota meer dan € 1,8 miljard (ongeveer $ 2,5 miljard) in zijn productieactiviteiten in Turkije heeft geïnvesteerd.

Vertellend hoe het bedrijf in 1994 begon met de productie van de eerste in Turkije geproduceerde Corollas uit de zevende generatie, zei Zyl dat ze trots zijn op de lancering van de Corolla Saloon Hybrid uit 2019, de 12e generatie van het model.

Toshihiko Kudo, de CEO van Toyota Motor Manufacturing Turkey, zei dat ze graag bijdragen aan de succesvolle economie van Turkije via productie, export, investeringen en werkgelegenheid.

In oktober 2016 lanceerde Toyota Turkije zijn eerste hybride voertuig, de C-HR – een SUV (sport utility vehicle) – in Turkije.

Op maandag, voor de ceremonie, heeft Oktay een groep onderzoekers vaarwel gezegd voor hun vijf weken durende expeditie naar Antarctica.

“Dit jaar zullen we een tijdelijke basis vestigen in deze expeditie, ons volgende doel is om een ​​permanente basis te vestigen,” zei Oktay.

Turkije wil een adviserende partij zijn in het Verdrag inzake Antarctica, omdat het momenteel de status van waarnemer heeft, zei hij.

De derde nationale wetenschappelijke expeditie van Turkije naar Antarctica begint dinsdag om een ​​nationale basis op te zetten voor wetenschappelijk onderzoek naar het koudste continent ter wereld.

De expeditie zal tijdens zijn 30-daagse missie in totaal 13 nationale en internationale wetenschappelijke projecten op verschillende gebieden uitvoeren.

Een totaal van 25 mensen, waaronder 17 Turkse en acht buitenlandse deelnemers, zullen deelnemen aan de expeditie. Een team van Anadolu Agency zal met hen zijn om het wetenschappelijk onderzoek ter plaatse te dekken.