Mevlut Cavusoglu zegt dat Turkije ondernemers $ 5 miljard zal verstrekken voor de wederopbouw in Irak - Turkse Pers
Mevlut Cavusoglu zegt dat Turkije ondernemers $ 5 miljard zal verstrekken voor de wederopbouw in Irak - Turkse Pers

Turkije zal ongeveer $ 5 miljard aan leningen verstrekken voor de wederopbouw van Irak, zei de minister van Buitenlandse Zaken op zondag.

“We hebben de grootste inzet voor Irak gemaakt”, vertelde Mevlut Cavusoglu tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente Beyoglu in Istanbul.

“We zullen een krediet van $ 5 miljard verstrekken,” zei Cavusoglu. Turkse zakenmensen zullen deze lening gebruiken voor hun projecten in Irak.

“We zijn al begonnen met de coördinatie van deze werken voor de wederopbouw van Irak”, voegde Cavusoglu eraan toe.

De topdiplomaat voegde eraan toe dat hij beide, de Iraakse hoofdstad Bagdad en Erbil, de administratieve hoofdstad van de Koerdische regionale regering, zal bezoeken. President Recep Tayyip Erdogan zal Irak bezoeken na de lokale verkiezingen in Turkije gepland voor 31 maart.

In 2017 was Irak de op drie na grootste exportpartner van Turkije, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Het bilaterale handelsvolume van Turkije met Irak is gedaald van 2014 tot 2016 als gevolg van veiligheidsproblemen in Irak. In 2017 is deze trend omgekeerd en het bilaterale handelsvolume is toegenomen, ” zei het ministerie, eraan toevoegend dat Turkije verwachtte dat het handelsvolume de komende jaren meer dan $ 12 miljard zou bereiken.

In de zomer van 2014 had Daesh een groot deel van het noorden en westen van Irak overgenomen.

Na een oorlog van drie jaar verklaarde de Iraakse regering eind 2017 dat de militaire aanwezigheid van Daesh in Irak bijna was vernietigd door operaties ondersteund door een door de VS geleide internationale alliantie.