Turkije verviervoudigt financiële steun aan Palestijnen, UNRWA - Turkse Pers
Turkije verviervoudigt financiële steun aan Palestijnen, UNRWA - Turkse Pers

Een woordvoerster van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in Libanon zei dat Turkije zijn bijdragen aan het agentschap had verviervoudigd na de bezuinigingen van Washington.
In een interview lichtte Huda Saeebi de inspanningen van de UNRWA toe om de huidige financiële crisis te trotseren die werd veroorzaakt door het Amerikaanse besluit.
“Er zijn instellingen die zakat-fondsen aanbieden en landen die hun hulp aan het agentschap hebben verhoogd, zoals Turkije, dat zijn bijdrage met vier keer heeft verhoogd,” zei ze.

De woordvoerster gaf geen nauwkeurige cijfers over het grootste deel van de Turkse bijdrage of het stijgingspercentage, maar het verwees ook naar een “populaire campagne” georganiseerd in Turkije om UNRWA te helpen.

Met de waardering van haar bureau voor de ‘inspanningen van donorlanden’ merkte Saeebi op dat ‘UNRWA een ongekende financiële crisis heeft doorgemaakt in zijn geschiedenis, omdat we nog nooit dergelijke financiële omstandigheden hebben gekend’.

“De momenteel beschikbare middelen zijn voldoende voor UNRWA-services tot eind september en we hebben momenteel een tekort van $ 217 miljoen,” waarschuwde de official.

“Als we dit tekort tegen het einde van dit jaar niet kunnen halen, staan ​​alle UNRWA-diensten op het spel, of ze nu educatief, medisch of sociaal zijn,” zei ze.

Op 31 augustus verlaagde Washington al zijn financiering aan UNRWA, waar de VS verreweg de grootste bijdrage aan leverde.

UNRWA, opgericht in 1949, biedt kritische hulp aan Palestijnse vluchtelingen in de geblokkeerde Gazastrook, de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, Jordanië, Libanon en Syrië.

Later deze maand zijn donorlanden van plan elkaar te ontmoeten in New York om de toekomst van het agentschap met geldgebrek te bespreken