Nadat de Turkse autoriteiten in augustus 2018 31% hernieuwbare elektriciteit hebben geproduceerd, herziet de Turkse overheid de hernieuwbare doelstelling voor 2023
Nadat de Turkse autoriteiten in augustus 2018 31% hernieuwbare elektriciteit hebben geproduceerd, herziet de Turkse overheid de hernieuwbare doelstelling voor 2023

Turkije heeft zijn doelstelling voor hernieuwbare energie voor 2023 herzien, met aanvullende maatregelen om het aandeel van schone elektriciteitsproductie tegen 2023 te verhogen van 31 procent tot meer dan 50 procent.

In mei 2018 zei het hoofd van de Energy Watchdog in Turkije dat de geïnstalleerde elektriciteitscapaciteit met 181 procent steeg van 32 duizend MW in de afgelopen 15 jaar tot 90 duizend MW. Het aandeel hernieuwbare elektriciteitscapaciteit uit de totale geïnstalleerde capaciteit bereikte 46 procent in mei, terwijl de hernieuwbare elektriciteitsproductie ongeveer 30 procent bedroeg.

In 2013 was, in overeenstemming met het nationale actieplan voor hernieuwbare energie van Turkije, het aandeel hernieuwbare elektriciteit van Turkije 29 procent en het aandeel geïnstalleerde capaciteit voor schone energie ongeveer 40 procent.

Nadat de Turkse autoriteiten in augustus 2018 31 procent van de productie van hernieuwbare elektriciteit hadden bereikt, namen ze concrete investeringsstappen om hun hernieuwbare doelstelling voor 2023 te herzien.

Op 3 augustus kondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan aan dat het 100-dagen actieplan van het land is om de binnenlandse energiesector te ontwikkelen met huishoudelijke energiebronnen, waaronder wind-, zonne- en geothermische energie.

Eerder zei hij dat Turkije een buitenlandse handelsvolume van $ 1 biljoen en $ 2 biljoen in het bruto binnenlands product wilde hebben.

Als onderdeel van het 100-dagenactieplan van het land, wil het land meer hernieuwbare energiebronnen gebruiken via een reeks aanbestedingen voor zonne-energiecentrales met een totale capaciteit van 3 gigawatt (GW) en met een verwachte investering van bijna $ 4,8 miljard.

Het land is ook van plan om zijn opwindende wind- en zonne-energiecapaciteit met 10.000 MW elk de komende tien jaar te verhogen via Yema-aanbestedingen met behulp van hernieuwbare energiebronnen (YEKA).

Het Turkse ministerie van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen accepteert aanvragen tot 23 oktober voor een van de grootste offshore windparken ter wereld met 1.200 MW, wat ook de eerste in zijn soort in het land zal zijn.

Het ministerie zal binnenkort beginnen met het beoordelen van consortiumaanvragers voor de aanbesteding, waarvan de datum en de plaats nog moeten worden bevestigd. De plafondprijs voor één megawattuur in de omgekeerde biedingsveiling is vastgesteld op $ 8.

Een deel van de aanbesteding bepaalt dat de winnende belegger, die de laagste bieding uitbrengt, een energie-inkoopovereenkomst ondertekent met het Turkse ministerie van energie en natuurlijke bronnen voor de eerste 50 terawatt-uur aan elektriciteitsproductie, vanaf de eerste ingebruikname van de installatie.

De specificaties van de aanbesteding vereisen een productie van 60 procent lokale apparatuur en vragen om 80 procent van de ingenieurs die van Turkse origine zijn.

Saros en Gallipoli in de regio van Marmara en Kiyikoy in Thracië werden in maart de kandidaat-regio’s voor de energiecentrale genoemd.

Zonne-energie ontwikkelingen

In april zei de voormalige minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen van Turkije, Berat Albayrak, dat Turkije, nadat het op de tweede plaats staat na China in termen van wereldwijde vraag naar energiegroei, zijn energiecapaciteit zou vergroten tijdens een proces van voortdurende ontwikkeling in de sector.

Albayrak beweerde dat nieuwe technologie een belangrijk element is in de zich ontwikkelende sector hernieuwbare energie in Turkije.

“We hebben in de afgelopen 20 jaar gezien dat de rol van hernieuwbare energie enorm is veranderd en de kosten dramatisch zijn gedaald dankzij geavanceerde technologie”, zei Albayrak.

Ondertussen, om de Turkse elektriciteitssector te ondersteunen, zei Serhat Cecen, het hoofd van de Turkse Vereniging voor Distributie van Elektriciteitsdistributie (ELDER), dat er in de afgelopen tien jaar ongeveer $ 23 miljard was toegewezen voor elektriciteitsdistributie en privatisering.

Een totaal van $ 13 miljard werd gebruikt voor distributie en verkoop, terwijl $ 10 miljard werd toegewezen voor de privatisering van productiefaciliteiten.

Leningen bedroegen 80 procent van het totale bedrag voor privatisering, terwijl aandelen de resterende 20 procent bereikten.

Ondanks de uitgaven in de energiesector, hecht Turkije belang aan energie-efficiëntie en wil het in 2033 $ 30,2 miljard besparen dankzij het nationale actieplan voor energie-efficiëntie dat in april is aangekondigd.

Zowel residentiële als industriële energie-efficiëntie zal een belangrijke rol spelen in het actieplan, waarbij bijna $ 1 miljard aan besparingen zal voortvloeien uit de omzetting van energie-efficiëntie in 1,7 miljoen woningen, en in de industriële sector zou in 2023 een besparing van $ 10 miljard worden bereikt.

Het plan omvat 55 acties om energie-efficiëntiemaatregelen te ontwikkelen in verschillende sectoren van de industrie, het transport, de bouw, de landbouw en de opwekking en transformatie van energie.

Albayrak zei dat energie-efficiëntie van cruciaal belang is voor een land als Turkije, dat niet rijk is aan conventionele energiebronnen.

Met behulp van het actieplan worden in 2023 investeringen verwacht van bijna $ 10,9 miljard, stelt Albayrak, eraan toevoegend dat 20.000 daarvan in de energiesector zouden worden gebruikt, van mijnbouw tot hernieuwbare energie, en stroomopwaarts tot aardgas en kerncentrales .