Econmische cijfers van het tweede kwartaal, TurkStat - Turkse Pers
Econmische cijfers van het tweede kwartaal, TurkStat - Turkse Pers

De Turkse economie groeide in het tweede kwartaal van dit jaar met 5,2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo verklaarde de statistische bureau TurkStat van Turkije op maandag.

Turkije stond bovenaan de lijst van de OESO-lidstaten en werd tweede onder EU-leden die tot nu toe hun jaarlijkse groeiperformance voor het tweede kwartaal hebben aangekondigd.

Afgelopen vrijdag kondigde Eurostat, het statistiekbureau van de EU, aan dat de EU-economie in de periode april-juni met 2,1 procent op jaarbasis is gegroeid.

Malta (5,7 procent), Polen (5 procent) en Hongarije (4,6 procent) vertoonden de beste groeivooruitzichten in het tweede kwartaal.

In dezelfde periode noteerde Denemarken het laagste cijfer met 0,6 procent jaarlijkse groei, terwijl Italië en het VK respectievelijk 1,2 procent en 1,3 procent groei zagen in hun economieën.

TurkStat merkte op dat het bruto binnenlands product (bbp) tegen lopende prijzen 884 miljard Turkse lira’s ($ 204,3 miljard) bedroeg in de periode april-juni.

“Het gecorrigeerde bbp per seizoen steeg met 0,9 procent in vergelijking met het vorige kwartaal,” zei het instituut.

Een groep van 15 economen , had verwacht dat de Turkse economie in het tweede kwartaal van 2018 met 5,2 procent zou groeien.

De voorspellingen van economen schommelden tussen 4,5 procent – laagste schatting – en 6,3 procent.

Uit officiële cijfers bleek dat de groei van de Turkse economie 11,5 procent bedroeg in het derde kwartaal van vorig jaar, 7,3 procent in het laatste kwartaal van 2017 en 7,3 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

Maandag maakte TurkStat ook bekend dat het onafhankelijke bbp van Turkije in 2017 met 7,4 procent is gestegen.

TurkStat verklaarde dat het bbp per productiebenadering in 2017 met 19,1 procent steeg, en 3,1 biljoen Turkse lira’s bereikte tegen lopende prijzen – ongeveer 850 miljard dollar.

“In 2017 had de productie industrie het grootste aandeel [in BBP] met 17,6 procent”, zei hij. “De productie industrie werd gevolgd door de groot- en detailhandel en de bouwsector met respectievelijk 11,9 procent en 8,6 procent.”

Het instituut merkte op dat diensten van huishoudens als werkgevers het laagste aandeel in het bbp hadden.

“Het BBP per hoofd van de bevolking in 2017 bedroeg 38.680 Turkse lira en $ 10.602 aan lopende prijzen”, voegde TurkStat toe.