Exportvolume Turkse hazelnoten stijgt - Turkse Pers
Exportvolume Turkse hazelnoten stijgt - Turkse Pers

Turkije verkocht in het exportseizoen bijna 287.000 ton hazelnoten in het buitenland, wat een omzet van $ 1,78 miljard opleverde, zei een nationale vakbond van hazelnoot exporteurs maandag.

Het exportvolume tussen september 2017 en augustus 2018 steeg met 21,6 procent in dezelfde periode, ten opzichte van een jaar eerder, meldde de Zwarte Zee, hazelnoot en producten exporteursvereniging (KFMIB).

Edip Sevinc, voorzitter van de KFMIB, zei dat de export van hazelnoten van groot belang is voor Turkije, omdat de sector instroom van buitenlandse valuta biedt en het land niets in dit opzicht hoeft te importeren.

“De hazelnootsector is ook onvervangbaar vanwege de werkgelegenheid die het biedt in de Zwarte Zee-regio van Turkije,” voegde hij eraan toe.

Ongeveer 75 procent van de Turkse hazelnootexport in dit seizoen werd naar de EU-landen geëxporteerd, wat neerkomt op ongeveer $ 1,3 miljard.

Turkije, exporteerde bijna 236.000 ton hazelnoten en verdiende $ 1,88 miljard tijdens het volledige exportseizoen 2016-2017.