Terwijl de Turkse en Russische presidenten de eer bewezen, werd vrijdag de laatste offshore sectie van een historische aardgaspijpleiding geïnstalleerd.

“Het aardgaspijplijnproject van TurkStream zal in 2019 operationeel zijn nadat tests zijn uitgevoerd,” zei Recep Tayyip Erdogan, de president van Turkije, tijdens een ceremonie in Istanbul die de voltooiing van de offshore-sectie van TurkStream aangeeft.

Sinds 1987 heeft Turkije 387 miljard kubieke meter (bcm) van aardgas uit Rusland, zei Erdogan, eraan toevoegend dat het project de successen van beide landen op het gebied van energie laat zien.

Het doel van Turkije is om een ​​jaarlijks handelsvolume van $ 100 miljard met Rusland te bereiken, voegde Erdogan eraan toe.

Met de relatie tussen de twee landen noemde Erdogan Rusland een “betrouwbare” partner voor Turkije en “belangrijke” aardgasleverancier waar Turkije op de lange termijn mee kan samenwerken.

De solidariteit van Turkije met het Russische leiderschap en de mensen banen de weg voor grotere projecten voor beide partijen, voegde hij eraan toe.

Het TurkStream-project biedt niet alleen veel voordelen Turkije, maar ook voor zijn regio en zijn buurlanden, zei hij.

TurkStream is een gaspijpleiding voor uitvoer die de Zwarte Zee van Rusland naar Turkije zal doorkruisen en zich ook verder uitstrekt tot de grenzen van Turkije met de buurlanden.

De eerste regel van TurkStream is ingesteld op 15,75 bcmvan aardgas naar Turkije. Met een tweede pijpleiding die naar Europa gaat, heeft het project een capaciteit van 31,5bcm per jaar.