zambia
Zambiaanse regering streeft naar ondersteuning door Turkse hulporganisaties bij het opleiden van kleinschalige boeren, jeugd in vaardigheden

Zambiaanse vicepresident Inonge Wina heeft vrijdag een beroep gedaan op het Turkse bureau voor samenwerking en coördinatie (TIKA) om de economische diversificatieagenda van het land te ondersteunen door mechanisering van de landbouwsector.

De Zambiaanse overheid “zou de steun van TIKA waarderen om kleine boeren en jongeren die zich in de landbouw willen begeven, vaardigheden bij te brengen en vaardigheden bij te brengen”, Wina werd geciteerd in een verklaring van de Zambiaanse ambassade.

“We hebben die vaardigheden nodig om de landbouwsector te verbeteren. Ons land is al heel lang afhankelijk van monovoedingsmiddelen zoals koper en ook van oudshermonogewassenzoals maïs. Maar nu willen we zelfs in de maïssector diversifiëren naar andere gewassen die kunnen worden geëxporteerd of we voegen waarde toe aan de gewassen voor export, zodat onze economie kan worden gestimuleerd en we denken dat samenwerking met TIKA ons daarbij kan helpen. “

In een bilaterale ontmoeting met TIKA-president Serdar Cam op vrijdag in Ankara, Wina drong er bij Turkse investeerders ook op aan te overwegen te investeren in het toerisme in Zambia, landbouw en energiesectoren.

“Je hebt de vaardigheden hier. U hebt de ervaring en wij willen die sectoren aanboren om de Zambiaanse bedrijven te ondersteunen, en we kijken uit naar meer versterkte samenwerking, “zei ze.

Ze riep op tot versterkte ontwikkelingssamenwerking met TIKA om het levensonderhoud van de Zambianen te helpen ondersteunen, inclusief het versterken van handelsbetrekkingen tussen beide landen voor wederzijds voordeel.

“Wij zijn van mening dat de oprichting van TIKA-kantoren in Zambia deze relaties zal versterken en gemeenschappelijke belangen op basis van handel en handel zal ontwikkelen,” Wina zei.

Ze voegde eraan toe dat Zambia de steun van de Turkse overheid in haar gezondheids- en onderwijssector waardeert.

Cam zei dat TIKA al is begonnen met het implementeren van de overeenkomsten die zijn ondertekend tussen de twee landen in Lusaka op 28 juli 2018.

Hij zei dat TIKA plannen blijft houden om nieuwe investeringen en projecten te ontwikkelen in 2018 “ondanks de wisselkoersschommelingen die Turkije doormaakt, wat de budgettaire uitdagingen heeft veroorzaakt”.

Ondertussen hield Wina ook afzonderlijke bilaterale ontmoetingen met haar Turkse tegenhanger Fuat Oktay en de Parlementsvoorzitter Binali Yildirim.