Kinderen die in opvangcentra verblijven, danken Turkije voor de kansen die het hen bood - Turkse Pers
Kinderen die in opvangcentra verblijven, danken Turkije voor de kansen die het hen bood - Turkse Pers

Duizenden Syrische kinderen – die veel van hun familieleden verloren en hun toevlucht zochten in Turkije na het ontvluchten van de burgeroorlog – hopen op een betere toekomst.

De kinderen verblijven in opvancentra door het hele land en kan met steun van Turkije in vrijheid hun dromen verwezenlijken.

Allemaal hebben ze verschillende verhalen met betrekking tot de burgeroorlog. Maar ze zijn allemaal blij met de manier van leven die Turkije heeft geboden.

Veel behoeften zoals onderwijs, gezondheid, sport en revalidatie worden in de opvangcentra vervuld.

Nilal Bakir, een student van de middelbare school, is slechts een van de 4.350 kinderen die verblijven in het Beydagi Accommodation Centre in de oostelijke provincie Malatya.

Net als vele anderen verloor Bakir ook enkele van haar familieleden toen haar dorp in Syrië werd gebombardeerd.

Ze zei: ‘Ik was bang, maar hier niet meer. Ze gaven ons een boek, een pen, alles toen we bij de school kwamen. ‘

Bakirs doel is om verpleegster te worden.

“Ik zal mensen helpen. Alle verpleegsters in Syrië kwamen naar Turkije […] Ik zal terugkeren naar mijn land en voor onze kinderen zorgen, ” zei ze.  

‘Turkije is als een witte roos voor mij’

Bakir bedankte iedereen in Turkije die de steun aan haar familie heeft gegeven. In een gedicht dat ze schreef, vergeleek ze Turkije met een ‘witte roos’.

“Zijn kleur is vrede. Zijn geur is trouw, zijn tak is hoop. De basis is vertrouwen, ” reciteerde ze.

Safiye Yunus, 15, die een van de 3800 studenten is die studeren aan het Harran Tijdelijk Accommodatie Centrum in het zuidoosten van Sanliurfa, heeft ook soortgelijke visies met Bakir.

Yunus was getuige van de moord op haar neef in Syrië.

“Ik huilde dagenlang en kon de impact van het incident niet verdragen. Mijn vader en moeder besloten om naar Turkije te komen vanwege mijn toestand, ” zei ze.

“Na dagen van reizen zochten we onze toevlucht op een school in de buurt van de Turkse grens. We hebben het overleefd dankzij voedsel en kleding die we 45 dagen uit Turkije hebben gekregen, ” voegde ze eraan toe.

Wetende dat ze al 6 jaar in Harran wonen, zei Safiye: “Ik ben erg blij in Turkije.”

“Ik studeer in zeer goede omstandigheden, in mijn vrije tijd speel ik ‘baglama’ [een snaarinstrument] en lees ik boeken. ‘

Sulef Hasan, 15, een andere student van de middelbare school, kwam naar Turkije nadat zijn twee neven werden gedood in Aleppo.

“Ik kon niet naar school vanwege de oorlog in Syrië. Het maakte me verdrietig. Ik zet mijn opleiding voort zonder onderbreking in Turkije. Turkije voldoet aan al onze behoeften, ” zei Hasan.

“Ik wil arts worden in Turkije en mensen in mijn land helpen”, voegde hij eraan toe. 

Een Turks gedicht lezen 

Rena Kelesh (14) zei dat ze niet konden slapen van angst vanwege de bombardementen in het door oorlog verscheurde land.

“Ik ben heel blij dat ik in Turkije ben. Ik heb Turks geleerd en ik heb het gedicht ‘Vlag’ gelezen in een programma dat in 2017 werd gehouden, ‘ zei Kelesh.

Ayet Dervish, een andere Syriër, zei dat zijn oom gearresteerd was in Syrië en dat hij een andere oom en enkele van zijn familieleden had verloren als gevolg van de oorlog.

“Ik en al mijn vrienden zijn erg gelukkig op school in Turkije, ik wil de Turkse autoriteiten bedanken die ons deze kansen hebben geboden.”

Metin Yaman, de coördinator van Beydagi Accommodation Centre, verklaarde dat 2.944 kinderen uit 4.350 onderwijs en training ontvangen in het kamp.

“We organiseren ook sociale en sportieve activiteiten voor kinderen”, voegde hij eraan toe.

Syrië is nog maar net begonnen aan een verwoestend conflict dat begon in 2011 toen het Assad-regime met onverwachte wreedheid op demonstranten het vuur openden.