Syrische kinderen, leren Turks in Turkije.
Syrische kinderen, leren Turks in Turkije.

Syrische vluchtelingenkinderen die in Turkije wonen, nemen deel aan taalcursussen als onderdeel van een doorlopend project dat in 23 provincies wordt uitgevoerd door het ministerie van Onderwijs en de delegatie van de Europese Unie in Turkije.

Het project heeft tot doel de integratie van Syrische kinderen in het Turkse onderwijssysteem te ondersteunen en richt zich momenteel op zomercursussen. Tijdens deze cursussen krijgen Syrische kinderen de kans om hun spreek-, schrijf- en luistervaardigheid in het Turks te verbeteren, terwijl ze ook deelnemen aan verschillende sociale, kunst- en sportactiviteiten.

Adem Koca, directeur van nationaal onderwijs in de provincie Adana in Zuid-Turkije, zei dat onderwijs het belangrijkste instrument is om migratie te beheren.

“De zomercursussen zullen een positief effect hebben op het schoolsucces van Syrische studenten”, voegde Koca eraan toe en benadrukte dat er al opmerkelijke resultaten zijn behaald.

De taalcursussen van dit jaar zijn gestart op 18 juni en duren tot en met 31 augustus.

Duizenden studenten hebben geprofiteerd van een eerder door de EU medegefinancierd programma met de naam “Advanced Turkish Education Project.”

Turkije en de EU bereikten onlangs ook een overeenkomst om samen te werken voor de opleiding van Syrische vluchtelingen als onderdeel van een nieuw programma dat is opgesteld door het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF).

Het programma wil meer dan 65.000 vluchtelingenkinderen en volwassenen bereiken zonder een formele opleiding. Basisscholen voor geletterdheid en Turks en een programma voor versneld leren worden aangeboden aan ten minste 35.000 kinderen.

Turkije host momenteel meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen, meer dan enig ander land in de wereld, volgens officiële cijfers. Van die vluchtelingen zijn 1,2 miljoen kinderen, zegt UNICEF