Turkije opent 2 educatieve centra in Bangladesh voor Rohingya kinderen
Turkije opent 2 educatieve centra in Bangladesh voor Rohingya kinderen

Een Turks hulpagentschap heeft twee educatieve centra voor kinderen geopend in een vluchtelingenkamp Rohingya in Bangladesh.

De in Istanbul gevestigde Sadakatasi Foundation opende de centra – die elk 70 kinderen kunnen opvoeden – in het kamp Balukhali No. 5 in het district Cox’s Bazar, waar het voorbije jaar ongeveer 750.000 Rohingya zich schuilhielden van geweld en vervolging in het naburige Myanmar.

De stichtingsambtenaren sneden het lint op de Musab Bin Umeyr- en Ikra-centra en vervolgens werd er door een groep kinderen koran verzen gereciteerd.

De kinderen vertelden over hun plezier over de centra en de hulp die ze kregen, samen riepen ze “Turkije!”.

Volgens sommige Rohingya-moslims zijn de opleidingscentra de eersten in het kamp.

Lessen in het Engels, Arabisch en Birmaans en wiskunde worden in de centra gegeven. Kinderen zullen ook de koran, het heilige boek van de moslims, leren.

Maaltijden worden voor de kinderen gekookt in een bamboe-keuken vlakbij de centra, en de kinderen zullen genieten van pauzes op de aangrenzende speeltuinen.

– Vervolgd Rohingya

Sinds 25 augustus 2017 zijn volgens de Ontario International Development Agency (OIDA) meer dan 24.000 Rohingya-moslims gedood door de strijdkrachten van Myanmar.

In zijn recente rapport, Forced Migration of Rohingya: The Untold Experience, verhoogde de OIDA het geschatte aantal vermoorde Rohingya tot 23.962 (± 881) van een eerder aantal artsen zonder grenzen van 9.400.

Meer dan 34.000 Rohingya werden ook in branden geworpen, terwijl meer dan 114.000 anderen werden geslagen, het OIDA-rapport zei, toevoegend dat 17.718 (± 780) Rohingya vrouwen en meisjes werden verkracht door het leger van Myanmar en de politie. Meer dan 115.000 Rohingya-huizen werden verbrand en 113.000 anderen werden vernield, voegde het toe.

Volgens Amnesty International zijn meer dan 750.000 Rohingya-vluchtelingen, voornamelijk kinderen en vrouwen, uit Myanmar gevlucht en zijn ze Bangladesh binnengestroomd nadat Myanmar-troepen een hardhandig optreden tegen de moslimgemeenschap van minderheden begonnen.

De Rohingya, door de VN omschreven als de meest vervolgde mensen ter wereld, hebben te maken gehad met verhoogde geweld voor aanvallen.

De VN documenteerden massaverkrachtingen, moordpartijen – inclusief van baby’s en jonge kinderen – brute mishandelingen en verdwijningen gepleegd door de strijdkrachten van Myanmar. In haar rapport stellen VN-onderzoekers dat dergelijke schendingen mogelijk misdaden tegen de menselijkheid zijn geweest.