Halima Juma, een 11-jarig Syrisch meisje dat haar familie steunde door oud papier te verzamelen, werd ingeschreven in de eerste klas van een school in Istanboel toen Turkse functionarissen binnenkwamen, volgens een Turkse bron van het ministerie van onderwijs op woensdag.

Op verhalen die in de media circuleerden over de benarde toestand van Juma en haar familie, instrueerde de Turkse minister van Onderwijs Ziya Selcuk zijn ministerie om schoolarrangementen voor het meisje te maken.

Het ministerie nam contact op met vader Abdulrazaq Juma en beloofde de educatieve kosten van Halima te dekken, die vanwege een documentatiefout niet in de officiële lijst van schoolgaande kinderen was verschenen.

Abdulrazaq gaf aan dat hij heel gelukkig is nu zijn kinderen naar kunnen school gaan.

Familie Juma met vader Adulrazaq en links Halime Juma - TurksePers.nl
Familie Juma met vader Adulrazaq en links Halime Juma – TurksePers.nl

“Er zal voor worden gezorgd dat onze kinderen in de leerplichtige leeftijd worden ingeschreven”, zei minister Zehra Zumrut Selcuk van de familie in een schriftelijke verklaring.

Het meisje werkte eraan haar ouders te helpen haar gezin in Istanbul te voeden.

Juma kreeg publieke aandacht met een viraal beeldmateriaal op sociale media, toen omstanders het jonge meisje zagen dat zich over een boek boog terwijl ze in een grote handkar zaten die ze gebruikte om papiergeld te verzamelen om haar zes broers en zussen te helpen.