Turkse taalcursussen aangeboden door het Yunus Emre Institute ter bevordering van de Turkse cultuur in Balkanlanden - Turkse Pers
Turkse taalcursussen aangeboden door het Yunus Emre Institute ter bevordering van de Turkse cultuur in Balkanlanden - Turkse Pers

De Turkse taalcursussen aangeboden door het Yunus Emre Institute (YEE) in Turkije hebben grote belangstelling getrokken in de Balkanlanden.

De cursussen en activiteiten van het instituut bevorderen de Turkse cultuur om de historische relaties tussen Turkije en de Balkanlanden te versterken.

Mehmet Akif Yaman, de directeur van het instituut voor Bosnië en Herzegovina, vertelde dat ongeveer 500 studenten dit jaar Turkse lessen zullen volgen in de steden Sarajevo, Mostar en Fojnica.

Het centrum is sinds 2009 actief in Bosnië en Herzegovina.

Yaman zei dat het instituut ook niet-gecertificeerde Turkse cursussen organiseert in 10 tot 15 steden in het hele land.

Servië

Fahri Akdogan, directeur van het Yunus Emre Instituut in de hoofdstad Belgrado, zei dat bijna duizend studenten baat hebben gehad bij cursussen Turks in Belgrado.

Het centrum in Belgrado is actief sinds 2015.

Akdogan zei dat ze momenteel ongeveer 100 studenten hebben.

“De meeste studenten zijn op het niveau A1 (beginners), we denken dat dit te wijten is aan een enorme vraag naar cursussen Turks, en dat maakt ons erg blij”, aldus Akdogan.

Hij merkte op dat ze bijeenkomsten houden over protocolonderhandelingen met het Ministerie van Nationaal Onderwijs om de Turkse taal een keuzevak op school te maken.

Kosovo

Kosovo is een ander Balkanland waar de Turkse taalcursussen een overweldigend antwoord gaven.

Mehmet Ulker, de directeur van het centrum in Pristina, zei dat het instituut in Pristina, Prizren en Pec steden actief is en dat ze verzoeken hebben ontvangen om ook in andere steden Turkse taalcursussen te starten.

“Daarom zijn we van plan extra cursussen in andere steden te houden,” zei Ulker.

Montenegro

Eda Polat, directeur van Yunus Emre Institute in de hoofdstad Podgorica in Montenegro, sprak de hoop uit dat het aantal Turkse studenten in het land zal blijven toenemen.

Ondertussen zal het instituut in de Kroatische hoofdstad Zagreb ongeveer 60 studenten ontvangen in de nieuwe periode. Ongeveer 50 studenten hebben in 2017 met succes hun certificaten voltooid en ontvangen.

Sinds de oprichting in 2009 heeft het Yunus Emre Institute Turks lesgegeven aan meer dan 99.000 mensen in 45 landen.

Het instituut, vernoemd naar de invloedrijke dichter Yunus Emre, heeft nu meer dan 56 culturele centra over de hele wereld die mensen in het buitenland de mogelijkheid bieden om Turkse cultuur en kunst te leren.