Universiteiten, die grote successen behaalden bij de voorselectie, positief voor de laatste fase van de CanSat-competitie
Universiteiten, die grote successen behaalden bij de voorselectie, positief voor de laatste fase van de CanSat-competitie

Drie Turkse universiteiten, die in de voorselectie online veel succes boekten, zullen Turkije vertegenwoordigen bij de CanSat-satellietmodelwedstrijd in de Amerikaanse staat Texas in juni.

Terwijl het APIS-team van Istanbul Technical University (ITU) op de eerste plaats kwam in de voorselectie van de competitie, behoorden nog twee Turkse universiteiten tot de top 10-teams.

CanSat, een van de prestigieuze ruimtetechnologiewedstrijd, wordt georganiseerd door de American Astronomical Society (AAS) in samenwerking met de National Aeronautics and Space Administration (NASA).

In de voorselectie van dit jaar zag de competitie de deelname van de 93 wereldwijd bekende universiteiten zoals Manchester, Californië, Arizona State, Degli Studi Di Roma La Sapienza en Virginia Tech.

Aykut Uctepe, leider van het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van ITU APIS, zei dat zijn team alle berekeningen en ontwerpen zorgvuldig heeft gemaakt.

“We gebruikten binnenlandse en buitenlandse bronnen voor onze modelsatelliet, de meeste van onze materialen waren lokaal geproduceerd,” merkte hij op.

Hij onderstreepte dat als de investering correct zou worden gedaan in de jeugd, jongeren zichzelf kunnen verbeteren.

Muzaffer Duysal, de leider van het Grizu-263 Uzay Team van Zonguldak Bulent Ecevit University dat als vijfde eindigde in de voorselectie, zei dat het team verschillende tests heeft uitgevoerd en dat ze uitkijken naar de overwinning.

“Ons team was de tweede in de competitie van vorig jaar vanwege onze tests,” benadrukte hij.

Hij zei dat zijn team de modelsatelliet maakte zonder professionele ondersteuning en meestal lokale bronnen gebruikte.

Kaya Tarik Seker, de woordvoerder van Thread Team van Istanbul Medeniyet University, die als zevende eindigde in de voorselectie, merkte op dat zijn team een ​​origineel ontwerp maakte met lokale materialen.

“Turkije ontwikkelt technologie van dag tot dag met ondersteuning van zijn universiteiten,” voegde hij eraan toe.