Met sneeuw bedekte bergen, serene warmwaterbronnen, oude geschiedenis en natuurlijke schoonheid, Turkije - Turkse Pers
Met sneeuw bedekte bergen, serene warmwaterbronnen, oude geschiedenis en natuurlijke schoonheid, Turkije - Turkse Pers

ERZURUM, Turkije

In de buurt van de meest oostelijke rand van Turkije, wacht de stad Erzurum haar bezoekers met zijn natuurlijke oriëntatiepunten, millennia-oude historische wonderen en lokale cultuur en keuken.

Er is voor elk wat wils in dit “land van de dadash“(dappere mannen), of het nu op de met sneeuw bedekte bergen is of in de ontspannende warmwaterbronnen en adembenemende moskeeën, kerken en madrassa’s.

Skiën, snowboarden en springs

Skiliefhebbers kunnen naar de hellingen van Mount Palandoken gaan, een van de meest ijskoude gebieden in Turkije.

Terwijl ‘s nachts skiën beschikbaar is op bepaalde dagen van de week voor degenen die tijdens kalmere uren de sereniteit van de centraal verlichte tracks verkiezen, wachten de warmwaterbronnen ook vermoeide bezoekers met stomende vreugde.

Hotels in de buurt van het resort bereiken bijna van begin januari tot begin februari, wanneer scholen in Turkije op wintervakantie gaan.

Open lucht museum van ontelbare culturen

Na hun vlaag van sneeuw kunnen bezoekers door de eeuwen heen op reis gaan, getuige zijn van ontzagwekkende vroegere beschavingen en een van de speerpunten van de Turks-islamitische cultuur.

The Cifte Minareli (Double Minaret) en Yakutiye Madrasas evenals de Osh Vank-kerk licht werpen op de spiritualiteit van de voormalige bewoners van Erzurum, evenals de historische huizen en graven in dit openluchtmuseum.

Onder deze is het huis van Mustafa Kemal Ataturk, de grondlegger van de Turkse Republiek, evenals het gebouw waar het historische Congres van Erzurum bijeenkwam, de basis leggend voor de republiek.

Toeristen kunnen ook genieten van adembenemende natuurwonderen zoals de Tortum-waterval – de grootste in Turkije.

Eeuwenlang culinaire hoogstandjes

De Erzurum-keuken wekt zowel de eetlust van bezoekers als inwoners, met zijn rijke assortiment aan gerechten van kebab en soepen tot gebak, kazen en snoepjes die onmisbare symbolen zijn geworden van de Turkse keuken.

Verreweg het meest emblematische van de provincie is het overheerlijke gemarineerde lamsvlees op een roterend spit dat Cag-kebab is.

Dikker dan de bekendere Döner, deze delicatesse wordt gekookt op een horizontale spit, waardoor veel meer van het sap en de smaak behouden blijft.

Erzurum biedt ook snoep versnipperd kadayif en Birma desserts die overal in Turkije worden gezocht als smakelijke lekkernijen om elke maaltijd compleet te maken.

‘Zwart goud’ van Oost-Anatolië

Met zijn naamgenoot als de plaats waar het wordt gewonnen, is de ebbenhouten “Oltu” -steen van Erzurum bekend als het “zwarte goud” van de regio.

Handgemaakte sieraden en gebedsparels zijn zorgvuldig gesneden uit de Oltu in lokale en kleine workshops verspreid over de provincie.