Eén demonstrant is om het leven gekomen en 21 anderen zijn gewond geraakt door het geweersvuur dat is geopend door het Israëlische leger, aldus het ministerie van Gezondheid van Gaza.

Honderden Palestijnen kwamen vrijdag samen in de bufferzone van Gaza en Israël om deel te nemen aan anti-occupatie demonstraties die sinds 30 maart aan de gang zijn.

Tijdens de demonstratie van vrijdag, werd een Palestijnse jongere gedood en minstens 21 demonstranten raakten gewond – drie van hen serieus – door geweervuur ​​door het Israëlische leger, volgens het Ministerie van Gezondheid van Gaza.

In een verklaring drong het Nationaal Comité van Gaza voor het breken van de belegering er bij de bevolking van Gaza op aan om deel te nemen aan de rally en het evenement “The Friday of Breaking the Siege” te nasynchroniseren.

De commissie ging verder met het beweren dat de rally’s door zouden gaan “totdat [de Palestijnse] vluchtelingen het recht krijgen om terug te keren [naar het historische Palestina] en Israëls tien jaar lange blokkade is opgeheven”.

Demonstranten eisen het “recht van terugkeer” op hun huizen en dorpen in het historische Palestina, van waaruit ze in 1948 werden verdreven om plaats te maken voor de nieuwe staat Israël.

Ze eisen ook een einde aan de Israëlische 11-jarige blokkade van de Gazastrook, die de economie van de kustenclave heeft ontdaan en zijn twee miljoen inwoners van basisgoederen heeft beroofd.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn 183 Palestijnen gemarteld – en 20.000 anderen gewond – doordat er Israëlische troepen ingezet zijn langs de andere kant van de bufferzone sinds de rally’s.