Vandaag is het 57 jaar geleden dat voormalige minister-president Adnan Menderes is geëxecuteerd. Adnan Menderes, die tot op de dag van vandaag een symbool blijft van de Turkse democratie, werd vandaag herdacht in zijn mausoleum in Istanboel.

De herdenkingsdienst voor Menderes en zijn medewerkers, minister van Financiën en minister van Financiën Hasan Polatkan en minister van Buitenlandse Zaken Rüştü Zorlu, werd georganiseerd door de Adnan Menderes Associations Federation (ADFED) en vond plaats in het Mausoleum van Topkapı, vergezeld van Koran lezingen en gebeden.

Sadullah Fatih Kavaloğlu, oprichter en president van ADFED, zei dat ze samen kwamen voor zijn 57e verjaardag om hun respect te betuigen voor Menderes, die werd opgehangen door een militaire junta op 17 september 1961.

Kavaloğlu zei dat de erfenis van Menderes nog steeds zichtbaar is in elk deel van Turkije en dat hij tijdens zijn tijd aan de macht een nieuw tijdperk in de politiek heeft ingeluid. Menderes werd ook herinnerd in zijn geboorteplaats Kocarlı in de Aegeïsche provincie Aydın.

Herdenkingsceremoniën werden gehouden in andere Turkse provincies, waaronder de hoofdstad Ankara, zuidoostelijke Diyarbakır, Şırnak en Batman, het zuiden van Adana, Mersin en Hatay, evenals de centrale Kayseri en de noordelijke provincies Gümüşhane.

Menderes was de negende premier van Turkije, die werd geëxecuteerd na een bloedige staatsgreep in 1960, die een donkere periode in de Turkse geschiedenis symboliseerde. Onder leiding van Menderes werd de Democratische Partij (DP) beschouwd als de eerste democratisch verkozen partij in Turkije, die de verkiezingen van 1950 won met meer dan 50 procent van de stemmen.

Op 27 mei 1960 zette een groep van 37 relatief lage officieren een militaire coup in om de DP-regering omver te werpen. Menderes werd samen met alle belangrijke DP-leden gearresteerd. Ze werden beschuldigd van het schenden van de grondwet en het verduisteren van geld uit staatsfondsen en werden berecht door een militaire rechtbank op het eiland Yassida, dat wordt gezien als het symbool van de zorgen van de Turkse democratie, gelegen in de Zee van Marmara om het zuidoosten van Istanbul.

Adnan Menderes beschuldigd van schending grondwet in 1961 - TurksePers.nl
Adnan Menderes beschuldigd van schending grondwet in 1961 – TurksePers.nl

Op 17 september 1961 werden Menderes, Polatkan en Zorlu opgehangen aan de galg nadat ze schuldig waren verklaard aan de Yassıada-rechtszaken voor maatregelen die de DP-regering in de jaren vijftig had ingevoerd en die in strijd waren met de “hervormingen van Atatürk” tijdens hun proces.De militaire staatsgreep van 1960 – uitgezet door militaire officieren die zichzelf beschouwden als meer geschikte “zelfbenoemde bewakers” van de Republiek dan democratisch gekozen politici – leidde andere radicalen ertoe om militaire coups in 1971, 1980 en 1997 uit te zetten.

Yassıada, het eiland waar de processen plaatsvonden, ondergaat een ingrijpende renovatie als onderdeel van een “democratie-eiland” -project dat werd geïnitieerd door de regering. President Erdoğan verklaarde eerder dit jaar zijn intenties om het project uit te voeren, waaronder ook het bouwen van monumenten voor Menderes, Polatkan en Zorlu.