Ik hoop dat de VS, Turkije gerust kan stellen met de inspanningen in Syrië die de Turkse veiligheid niet in gevraag brengt, zegt Senator Lindsey Graham - Turkse Pers
Ik hoop dat de VS, Turkije gerust kan stellen met de inspanningen in Syrië die de Turkse veiligheid niet in gevraag brengt, zegt Senator Lindsey Graham - Turkse Pers

Een belangrijke Republikeinse senator in de VS zei dat hij “gevoelig” is voor de zorgen van Turkije met betrekking tot de aanwezigheid van de terreurbeweging PKK / YPG in Noord-Syrië, eraan toevoegend dat hij Turkije zou kunnen bezoeken om met ambtenaren hierover te praten.

In een toespraak, zei senator Lindsey Graham dat de VS een “delicate balans” moet treffen tussen de oude bondgenoot van Turkije en de PKK / YPG, die volgens hem Washington hielp om Daesh te verslaan. 

Graham’s opmerkingen waren woensdag tijdens de aanhoudende spanning tussen Ankara en Washington over Amerikaanse steun voor de terreur organisaties PKK / YPG, ook bekend als de PKK / PYD. De VS hebben zich verbonden met de PKK / YPG om Daesh in Syrië te bestrijden, terwijl Turkije heeft betoogd dat het gebruik van de ene terreurgroep om een ​​andere te bestrijden geen zin heeft.

Amerikaanse functionarissen zeiden onlangs dat een geplande terugtrekking van troepen uit Syrië afhankelijk is van de aanval van Turkije op de PKK / YPG, terwijl Turkse functionarissen een operatie tegen de terreur beweging hebben toegezegd, onder vermelding van de bedreiging voor de nationale veiligheid en de Syriërs ten oosten van de rivier de Eufraat.

“Ik ben gevoelig voor de zorgen van Turkije. Ik heb dit lang gezien, dit is een delicaat evenwicht, ” vertelde Graham in een interview.

“En we willen niet dat bondgenoten [de PKK / YPG] die daar aan het vechten waren, in de steek gelaten worden tegen een kwaadaardige vijand genaamd ISIS,” voegde hij eraan toe, gebruikmakend van een andere naam voor Daesh. 

“Maar,” zei hij, “ik ben begripvol voor het probleem dat Turkije heeft met sommige elementen van de YPG, en ik hoop dat we een manier kunnen vinden om ervoor te zorgen dat Turkije ervan overtuigd is dat onze inspanningen in Syrië de veiligheid van Turkije.

“En het is erg belangrijk voor de Verenigde Staten om mensen die hen hebben geholpen niet in de steek te laten, dus ik ga binnenkort naar Turkije om hierover te praten.”

Eerder, op een hoorzitting in 2016, bekritiseerde Graham de Amerikaanse / YPG-alliantie door te zeggen: “We bewapenen mensen binnen Syrië [de YPG] die in lijn zijn met een terreur beweging[de PKK], dat is de bevinding van de Turkse regering. ”

Hij voegde eraan toe: “Zij [Turken] denken dat dit het domste idee ter wereld is, en ik ben het met hen eens.”

De PYD / YPG is de Syrische uitloper van de PKK, een terroristische groepering die wordt erkend door Turkije, de VS en de EU.