Frankrijk is wel het laatste land dat Turkije de les mag lezen over genocide en geschiedenis, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken op vrijdag als reactie op de continue aantijgingen van Frankrijk, die Turkije beschuldigen van genocide op de Armenen.

”Frankrijk moet zijn eigen donkere bladzijdes uit de geschiedenis herinneren, zoals in Algerije en Rwanda”, zei Mevlut Cavusoglu tijdens een NAVO-bijeenkomst in de mediterrane provincie Antalya.

Tijdens hun strijd voor onafhankelijkheid van de Franse koloniale overheersing, waren ongeveer 1,5 miljoen Algerijnen gemarteld en vermoord, terwijl honderdduizenden anderen gewond raakten, vermist werden of gedwongen werden hun huizen te verlaten.

Algerije heeft Frankrijk herhaaldelijk gevraagd om zijn misdaden uit het koloniale tijdperk te erkennen.

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen van 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommige zijden zich binnen de invasie van de Russen bevonden en in opstand kwamen tegen Ottomaanse troepen. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs resulteerde in veel slachtoffers.

Turkije maakt bezwaar tegen de presentatie van de incidenten als “genocide”, maar beschrijft de gebeurtenissen in 1915 als een tragedie waarbij beide partijen slachtoffers leden.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting voorgesteld van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië plus internationale experts om deze kwestie voor eens en altijd op te lossen. Hoewel Turkije haar archieven openstelt voor iedereen, wilt Armenië hier niet aan meewerken en weigert het haar archieven open te stellen voor de buitenwereld.

“Israël zou zijn agressie moeten opgeven”

Israël aangemoedigd door de VS met hun barbaarse politiek beleid moet haar agressieve houding opgeven ten opzichte van de Palestijnen, zei Çavuşoğlu.

President Donald Trump ondertekende in maart een besluit met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die zei dat de Verenigde Staten de Israëlische soevereiniteit over de Golan-hoogte, een gebied dat Israël in de oorlog in het Midden-Oosten in 1967 in nam, erkent.

Tel Aviv moet terugkeren naar een tweestatenoplossing, voegde Çavuşoğlu eraan toe.